• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk: ‘We zijn niet voorbereid om kiesstelsel te wijzigen’

| sun.sr | Door: Redactie

Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk had hij de gemeenschap gewaarschuwd voor het wijzigen van het Kiesstelsel. Brunswijk zegt dat wij als natie niet ready zijn om nieuwe verkiezingen te houden, mochten er nu verkiezingen worden uitgeschreven. Er moet nog veel gebeuren met betrekking tot de kiesregeling.

De wet op de Kiesregeling moet ook breedvoerig besproken worden in De Nationale Assemblee (DNA). De vicepresident zegt precies te weten dat wanneer het Constitutioneel Hof het besluit had genomen om de Kiesregeling te wijzigingen, er problemen zouden ontstaan vooral in het binnenland. Volgens Brunswijk zouden politici makkelijk aan zetels komen vooral in het binnenland. Hij

zegt verder dat hij geen moeite heeft met die wijziging van de wetgeving. 

Ook de zetelverdeling moet opnieuw bekeken worden in elk district. Op 5 augustus 2022 oordeelde het Constitutioneel Hof dat de Kiesregeling aangepast moest worden. Het verzoek voor het wijzigen van de Kiesregeling werd gedaan door advocaat Serena Muntslag-Essed. Volgens Essed is de Kiesregeling jaren onrechtvaardig geweest tegen over de samenleving. Volgens Essed maakten diverse politici gebruik van deze onrechtvaardigheid.  De advocaat heeft dit vaak in interviews aangehaald bij diverse mediahuizen. 

Volgens de vicepresident heeft hij nooit iemand bedreigd met betrekking tot het wijzigen van de Kiesstelsel. Voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vandaag gaf Brunswijk aan dat hij wel hoopvol is over de verkiezingen van 2025. Brunswijk is sinds vorig jaar gezeteld in Paramaribo. Daarvoor was hij altijd ingeschreven in zijn geboortedistrict Marowijne. De bewindsman gaf vorig jaar aan dat hij deze keuze gemaakt heeft aan de hand van de grote groep kiezers die wonen en werken in Paramaribo. 

Het is ook van belang dat er gekeken wordt naar vooral het district Coronie, die de kleinste groep aan stemgerechtigden heeft in het geheel land. “Hoeveel zetels zou Coronie dan moeten krijgen na de wijziging van de Kiesregeling? Als mensen niet willen luisteren, dan zal dit gebeuren”, zegt de vp. “Als land zijn we niet voorbereid op het wijzigen van onze kiesstelsel.” Volgens Brunswijk moeten alle deskundigen nu met een oplossing moeten komen voor dit vraagstuk.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie