• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk in cyanide-kwestie: “Verantwoordelijken van toen kunnen niet de handen in onschuld wassen”

| suriname herald | Door: Redactie

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft gisteren bij zijn bezoek aan het district Brokopondo benadrukt dat de mensen die destijds verantwoordelijk waren voor het importeren van het gevaarlijke cyanide naar Suriname niet onschuldig kunnen spelen met de huidige omstandigheden. Hij reageerde op de opmerkingen van politieke tegenstanders die de regering de schuld geven alsof zij betrokken zou zijn geweest bij het verlenen van toestemming aan ondernemers om dit giftige materiaal te gebruiken voor goudwinning.

Hoewel de vicepresident het gevaar van het gebruik van deze chemicaliën in de goudwinning erkent, benadrukt hij dat politieke tegenstanders dit niet moeten gebruiken om de huidige regering

de schuld te geven. Inwoners van het district uitten afgelopen zondag hun verontwaardiging nadat ze vernamen dat een ondernemer die betrokken is bij goudwinning mogelijk giftige chemicaliën had opgeslagen in de nabijheid van bewoond gebied. Diverse bronnen hebben inmiddels bevestigd dat de opgeslagen stoffen geen cyanide bevatten. De vp zegt dat de persoon die verantwoordelijk daarvoor is binnen niet al te lange tijd zijn opslag moet opruimen.

De vp noemde zelfs de namen van individuen, waaronder Simons en Sallons, die eerder hebben beweerd dat het gebruik van deze stof gunstig is. Deze informatie werd eerder aangehaald door voormalig VHP-lid van het

parlement, Riad Nurmohamed. 

In 2018 was het spul al aanwezig in Brokopondo, waar destijds de huidige voorzitter van de BEP aanwezig was en geen actie heeft ondernomen, zegt Brunswijk. Hij gaf te kennen dat hij als kind van het binnenland, dit onder geen enkele voorwaarde zal toestaan. 

Brunswijk maakte duidelijk dat niemand de schijn moet wekken dat de huidige regering mensen in het gebied wil schaden, terwijl dezelfde mensen in het verleden verantwoordelijk waren voor de situatie. Toen ze de macht hadden, waren ze bang. Brunswijk verklaarde dat hij het rapport in het parlement zal presenteren, evenals de beelden die destijds door de voormalige oppositie werden gevraagd.

De vicepresident benadrukte het belang van het niet onderschatten van deze kwestie. Voormalig assembleelid van de NDP en voormalige burgervader van Brokopondo, Frederik Finisie, die ook aanwezig was bij de vicepresident, bevestigde dat cyanide al tien jaar lang in Suriname wordt gebruikt.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie