• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING | REGERING RONDT SCHULDHERSCHIKKING MET OPPENHEIMER-BONDHOLDERS AF

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën.

De regering heeft de schuldherschikking met de Oppenheimer-obligatiehouders vandaag afgerond.

“Deze operatie verlicht de schuldaflossing van 972 miljoen US-dollar over de periode 2020-2026 en stelt de regering in staat om aanzienlijk meer uit te geven aan de samenleving tijdens moeilijke tijden”, stelt het ministerie van Financiën en Planning in een vandaag uitgegeven verklaring. Deze transactie, die, aldus het ministerie, een einde maakt aan ingewikkelde onderhandelingen met obligatiehouders, is de eerste succesvolle herstructurering van soevereine schulden die is bereikt met obligatiehouders sinds de pandemie.

“In 2016 en 2019, op een moment van historisch lage internationale rentetarieven, heeft Suriname

obligaties uitgegeven met enkele van de hoogste rentetarieven ter wereld, zowel in absolute termen als in premie bovenop de Amerikaanse obligaties. Vandaag, ondanks een hoog rentetariefklimaat, is de nieuwe coupon in absolute termen verlaagd naar 7,95 procent en betaalt slechts een premie van 3,08 procent bovenop de Amerikaanse obligaties”, aldus minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing.

Op 3 november verkreeg Suriname instructies en toestemmingen om 100 procent van het uitstaande hoofdbedrag van elke serie van haar obligaties uit 2023 en 2026 te ruilen en/of aan te passen. De twee Eurobonds, gekapitaliseerd tegen hoge tarieven van 9,25 procent (voor de obligaties die vervallen

in 2026) en 12,875 procent (voor de obligaties die vervallen in 2023) en met een totaalbedrag van 912 miljoen US-dollar, werden geruild voor een vast rentedragend instrument in de vorm van een nieuwe obligatie en een “value-recovery instrument” (“VRI”) in de vorm van een op olie gekoppelde zekerheid.

De nieuwe obligatie wordt uitgegeven met een nominale waarde van 660 miljoen US-dollar, met een looptijd van 10 jaar en een coupon van 7,95 procent. Gedurende de eerste twee jaar wordt slechts 4,95 procent in contanten betaald, de resterende 3 procent wordt gekapitaliseerd.

 

De nieuwe obligatie vertegenwoordigt een kapitaalvermindering van 29 procent ten opzichte van de oorspronkelijke nominale waarde en opgebouwde achterstallige rente. De uitgifte van de nieuwe obligatie wordt aangevuld met de uitgifte van een aan olie gekoppelde zekerheid als een “value recovery instrument” (VRI), dat een voorwaardelijke betalingsverplichting van het land is en alleen wordt uitbetaald als Suriname olie-royalty krijgt uit Blok 58. Nadat een initiële 100 miljoen US-dollar aan olie-royalty-inkomsten aan de overheid is toegewezen, zullen houders van de VRI 30 procent van de jaarlijkse olie-royalty’s van Blok 58 ontvangen totdat obligatiehouders zijn gecompenseerd voor de afwaardering waar ze mee hebben ingestemd.

De VRI is gestructureerd om ervoor te zorgen dat Suriname en zijn bevolking volledig profiteren van de andere drie bronnen van op olie gebaseerde inkomsten van Blok 58, naast olie-royalty’s te weten inkomstenbelastingen, een aandeel in de winstolie en dividenden van Staatsolie-, terwijl ze 70 procent van de olie-royalty-inkomsten ontvangen totdat de afwaardering is gecompenseerd, en 100 procent daarna. De VRI is beperkt tot Blok 58 en inkomsten van andere olieblokken worden niet beïnvloed. De VRI kan op elk moment vervroegd worden, teruggekocht en/of ingelost indien gewenst.

De schuldherstructurering biedt, aldus het ministerie, aanzienlijke fiscale ruimte om door de structurele hervormingen te navigeren en duurzaam economisch herstel te ondersteunen. Over de periode 2020-2026 zal de schuldenaflossing, die onder de vorige obligaties 1,073 miljoen US dollar bedroeg, worden teruggebracht tot 101 miljoen US-dollar. De nieuwe coupon op het herstructureerde instrument is 7,95 procent ten opzichte van 9,250 procent (2026 obligatie) en 12,875 procent (2023 obligatie). De eerste couponbetaling zal plaatsvinden op 15 januari 2024 tegen een rente van 4,95 procent. Er is geen terugbetaling van het hoofdbedrag verschuldigd vóór 15 januari 2027.

De regering-Santokhi erfde in 2020 een onhoudbare overheidsschuld, die in 2015 41 procent van het bbp bedroeg en in 2020 was gestegen tot 148 procent van het bbp. De regering is begonnen aan een ambitieuze hervormingsagenda, heeft een door het IMF ondersteund programma aangevraagd en heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van de overheidsschuld. Dankzij moeilijke fiscale inspanningen en schuldvermindering zal de verhouding van de overheidsschuld naar verwachting rond de 100 procent zijn aan het einde van dit jaar en tegen 2028 de niveaus van 2018 bereiken. Aldus het ministerie van Financiën en Planning.

UNITEDNEWS

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie