• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING | HOGE GUYANESE MILITAIRE FUNCTIONARISSEN VERMIST DICHTBIJ GRENS VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Foto: De van de radar verdwenen Bell 412EPI legerhelikopter van de Guyana Defence Force.| (Foto: Guyana Defence Force) | Auteur: BERT WILKINSON | Bron: Associated Press

Een militaire helikopter met zeven mensen aan boord is woensdag verdwenen nabij de grens van Guyana met Venezuela. De autoriteiten zeiden dat er slecht weer was in het gebied en benadrukten dat er geen aanwijzingen waren dat de helikopter was geraakt door vijandig vuur, terwijl de spanning tussen de landen dreigt te escaleren.

Twee bemanningsleden aan boord van de helikopter namen vijf hoge officieren mee op een inspectie van troepen die een grensgebied bewaken dat Venezuela

als het zijne beschouwt, volgens legerchef Brig.Gen. Omar Khan.

Venezolaanse troepen met zware apparatuur en machines hebben zich de afgelopen weken aan de grens verzameld, wat heeft geleid tot speculaties over een op handen zijnde invasie. President Irfaan Ali van Guyana vertelde The Associated Press eerder woensdag dat hij alle noodzakelijke stappen ondernam om zijn land te verdedigen.

Khan vertelde verslaggevers woensdag laat dat Guyana ‘s defensiemacht het contact verloor met het gloednieuwe Bell 412 EPI vliegtuig nadat het was opgestegen van Olive Creek nederzetting in het westen van Guyana na een tankstop.

Op de vraag of het vliegtuig uit de lucht was

geschoten toen het in een bergachtig en zwaar bebost gebied vloog, zei Khan dat er geen aanwijzingen zijn dat dit is gebeurd.

“We hebben geen informatie die suggereert dat er een vlucht is geweest van een Venezolaans vliegtuig in dat gebied,” zei hij. “Ik wil niet ingaan op speculaties. Onze prioriteit is het redden van de levens van onze officieren en manschappen.”

De vermiste bemanningsleden van de legerhelikopter van de Guyana Defence force. | Foto bron: Stabroek News

Hij zei dat de Amerikaanse regering zal helpen bij de zoektocht als die donderdag wordt hervat. De verdwijning van het vliegtuig op ongeveer 48 kilometer ten oosten van de Venezolaanse grens komt op een moment dat de spanningen tussen Guyana en Venezuela toenemen over de Essequibo regio, die rijk is aan mineralen en in de buurt ligt van enorme olievoorraden. Venezuela claimt de regio als zijn eigen gebied en houdt vol dat het al sinds de Spaanse overheersing deel uitmaakt van het land.

Guyana heeft volgehouden dat de grens die in 1899 door internationale arbiters is vastgesteld, de juiste grens is. Op zondag hield de Venezolaanse president Nicolás Maduro een referendum waarin de Venezolanen zijn claim van soevereiniteit over Essequibo goedkeurden. Op dinsdag zei Maduro dat hij onmiddellijk exploitatievergunningen zou afgeven voor exploratie en exploitatie in Essequibo en gaf hij opdracht tot de oprichting van lokale dochterondernemingen van Venezolaanse overheidsbedrijven.

Op de vraag of Guyana militaire bijstand heeft gevraagd in het geschil met Venezuela, antwoordde de president van Guyana dat zijn regering contact opneemt met bondgenoten en regionale partners, waarmee Guyana soms defensieovereenkomsten heeft, om Essequibo te beschermen. De regio beslaat tweederde van het land.

“We nemen deze dreiging zeer serieus en we hebben een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om de vrede en stabiliteit in deze regio te waarborgen,” zei Ali in het korte telefoongesprek. “Mocht Venezuela op deze roekeloze en avontuurlijke manier doorgaan, dan zal de regio moeten reageren,” zei hij. “En dat is wat we aan het opbouwen zijn. We bouwen aan een regionaal antwoord.

Venezuela heeft ‘s werelds grootste bewezen oliereserves, maar jarenlang wanbeheer en economische sancties van de VS tegen de regering van Maduro hebben PDVSA en dochterondernemingen schade berokkend.

Maduro kondigde de oprichting aan van een Comprehensive Defense Operational Zone voor het betwiste gebied. Dit zou vergelijkbaar zijn met speciale militaire commando’s die in bepaalde regio’s van Venezuela actief zijn. “De aankondigingen van Venezuela zijn volledig in strijd met het internationaal recht,” zei Ali. “En elk land dat zo openlijk belangrijke internationale organen trotseert, zou niet alleen Guyana maar de hele wereld zorgen moeten baren.”

Guyana verwacht de kwestie ter sprake te brengen tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad op woensdag. De president zei dinsdag laat in een verklaring dat zijn regering contact heeft opgenomen met de VS, buurland Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de secretaris-generaal van de VN en het Amerikaanse Southern Command, dat toezicht houdt op militaire operaties in Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

De regering van Venezuela veroordeelde de verklaring van Ali en beschuldigde Guyana ervan onverantwoordelijk te handelen en het Amerikaanse Southern Command groen licht te geven om de Essequibo regio binnen te trekken. Venezuela riep Guyana op om de dialoog te hervatten en zijn “grillige, bedreigende en riskante gedrag” achterwege te laten.

De diplomatieke strijd om de Essequibo regio is in de loop der jaren opgelaaid, maar werd in 2015 verhevigd nadat ExxonMobil had aangekondigd dat het grote hoeveelheden olie voor de kust had gevonden.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie