• woensdag 09 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRAZILIË ROEPT OP TOT PLAFOND VOOR OLIEPRODUCTIE NA TOETREDING TOT OPEC+

| united news | Door: Redactie

Braziliaanse minister van Milieu Marina Silva, president Lula  en een Petrobras-raffinaderij. | Stuart Wilson (COP28 via Getty Images, Andre Coelho/Bloomberg via Getty Images) | Bron: Business insider

Brazilië heeft zich op 1 januari 2024 officieel aangesloten bij OPEC+, een samenwerkingsverband van olieproducerende landen.

De toetreding van Brazilië is een belangrijke stap voor het land, dat zijn positie als olieproducent wil versterken.

De toetreding van Brazilië tot OPEC+ is echter niet zonder controverse. Minister van Milieu Marina Silva heeft in een interview met de Financial Times opgeroepen tot een plafond voor de olie-exploratie en -productie in Brazilië. Volgens Silva is de energietransitie net zo

belangrijk als de energiezekerheid.

Silva stelt dat Brazilië grenzen moet stellen aan zijn dorst naar olie. Zonder dit zouden haar doelen op het gebied van duurzame energie en de strijd tegen ontbossing weinig betekenis hebben, meent zij.

“Brazilië is een olieproducent,” zei Silva tegen de Financial Times. “Dit is een debat dat gevoerd zal moeten worden, zelfs in een context van oorlog. Wij zijn vastbesloten om het doel van het verdrievoudigen van hernieuwbare energie te bereiken. Maar dit alles kan niet worden gedaan als we de kwestie van de grenzen van de exploratie niet bespreken.”

Silva voegde eraan toe dat Brazilië de energietransitie

niet kan opgeven. “Energiezekerheid is noodzakelijk, maar we moeten ook nadenken over de transitie. Beide dingen moeten gebeuren.”

De uitspraken van Silva staan in contrast met de ambities van de Lula III-regering. De regering wil de exploratie en productie van olie aanzienlijk versnellen. De voordelen van het zwarte goud moeten het mogelijk maken de transitie te financieren, betoogt met name de minister van Energie, Alexandre Silveira.

Met een productie van ongeveer 3,7 miljoen vaten per dag is Brazilië momenteel de 8e grootste producent ter wereld. Het doel is om tegen het einde van het decennium te stijgen tot 5,4 miljoen vaten per dag.

Daarbij komt nog de dubbelzinnige positie van de Braziliaanse regering ten opzichte van OPEC+. Door zich bij het kartel aan te sluiten wil Brazilië de prijzen van ruwe olie beïnvloeden. Maar het land zal weigeren dat hem een ​​plafond of verlaging van zijn productie wordt opgelegd.

Lula verzekert dat het doel van de toetreding tot OPEC+ is om “de belangrijkste olieproducerende landen te overtuigen” om zich voor te bereiden op de energietransitie “zonder fossiele brandstoffen”. Een argument dat de milieubewegingen, die de beslissingen van de Braziliaanse regering als hypocriet beschouwen, nauwelijks kan overtuigen.

REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie