• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BOUWPLANNEN PARKEERGARAGE DOMINEESTRAAT TE HOOG, MOET EEN AANTAL VERDIEPINGEN LAGER ZIJN

| dagblad de west | Door: Redactie

Al enkele dagen wordt er een fundering aangelegd voor een parkeergarage van tien verdiepingen hoog naast het Spanhoek Hotel aan de Domineestraat, recht tegenover het Yogh Hospitality Hotel. Volgens de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), wordt de parkeergarage gebouwd zonder de benodigde bouwvergunning van het ministerie van Openbare Werken, waardoor de constructie illegaal is.

De International Council of Monuments and Sites (ICOMOS) heeft voorgesteld om de hoogte en schaal van het project met minstens twee tot drie verdiepingen te verminderen, zodat de parkeergarage niet hoger wordt dan het nabijgelegen Yogh Hospitality Hotel. Volgens ICOMOS is de parkeergarage te hoog en moet

die een aantal verdiepingen lager zijn.


Werkzaamheden

Naar wij vernemen worden de werkzaamheden onverminderd voortgezet, ondanks het feit dat de bouwpolitie is ingeschakeld. Deze sommeerde de bouw te stoppen. De buurtmanager en de politie zijn volgens de SGES op de hoogte gebracht, maar dat heeft niet tot het stoppen van de werkzaamheden geleid. “De werkvloer is zelfs al voltooid en de aannemer lijkt zich niets aan te trekken van de regels en werkt zonder enige terughoudendheid”, stelt de SGES. De snelheid en de manier waarop er gewerkt wordt, vertonen volgens de SGES sterke gelijkenissen met de aanleg van de fundering van

de nieuwe DNA-vergaderzaal.


UNESCO

Verder merkt de SGES op, dat wat deze situatie nog erger maakt, is dat de geplande parkeergarage een kolossale omvang heeft (30 meter hoog) en direct grenst aan de UNESCO Werelderfgoedsite van de historische binnenstad van Paramaribo.

“De autoriteiten zijn gewaarschuwd dat dit een negatieve visuele impact kan hebben op de Werelderfgoedsite. Het ontwerp van de parkeergarage is ter beoordeling naar het Werelderfgoed Centrum/ICOMOS gestuurd, wat op 1 maart heeft plaatsgevonden. De informele technische beoordeling heeft aangetoond dat het project, zoals voorgesteld, een nadelige negatieve impact zal hebben op de complete visuele integriteit van de site en daarmee op haar Uitzonderlijke Universele Waarde (OUV). Dit vormt dus een duidelijke bedreiging voor de OUV van onze oude binnenstad’’, aldus de SGES.

Het project kan volgens ICOMOS wel gerealiseerd worden als er niet hoger gebouwd wordt dan het nabijgelegen Yogh Hospitality Hotel. Dit betekent dat de parkeergarage 7-8 verdiepingen hoog mag zijn. De voorgestelde loopbrug kan volgens ICOMOS, ‘’nog steeds op hetzelfde voorgestelde niveau worden gehouden (zo niet op een lager niveau)’’.

Bouwproject

“Volgens de operationele richtlijnen van de Werelderfgoedconventie moeten landen die partij zijn bij de conventie, het Werelderfgoedcentrum informeren voordat stappen worden genomen voor bouwprojecten die mogelijk een negatieve impact kunnen hebben op de OUV van de werelderfgoedsite”, aldus de SGES. Het feit dat de bouwplaats net buiten de Werelderfgoedsite ligt, doet er niet toe, benadrukt de SGES, omdat interventies in de directe omgeving van de site ook een negatieve visuele impact kunnen hebben. “De immense parkeergarage aan de Domineestraat zal namelijk duidelijk zichtbaar zijn vanuit de Keizerstraat en Klipstenenstraat. Voor gasten van het Spanhoek Hotel zal het ongetwijfeld geen prettig uitzicht zijn om tegen een hoge parkeergarage aan te kijken.

“Aan de ene kant worden stedelijke interventies gepleegd die een bedreiging vormen voor de UNESCO Werelderfgoedsite (bouw nieuwe DNA-zaal en de parkeergarage), terwijl aan de andere kant recentelijk een lening van USD 30 miljoen is goedgekeurd door de IDB ten behoeve van een vervolg op het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP II), dat onder meer gericht zal zijn op het waarborgen van de Werelderfgoedstatus van onze historische binnenstad. Hoe contradictionair is dit niet?”, aldus de SGES.

 

| dagblad de west | Door: Redactie