BOEKVERBOD IN SURINAME IN EEN MONDIALE CONTEXT VAN VRIJE MENINGSUITING
| united news | Door: Redactie
Auteur: Fausia S. Abdul | Bron: Global Voices
De recente inwerkingtreding van een verbod door de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi op een publicatie over corruptie in het land werpt een duistere schaduw over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.
Gezien de naderende verkiezingen kan men zich afvragen of de president zich wel inzet voor herverkiezing en of het land zijn internationale status kan behouden.
Deze actie, waarbij juridische maatregelen worden genomen om de aankoop en lezing van een boek waarin kritiek op de regering wordt geleverd te verhinderen, is meer dan alleen een lokale aangelegenheid.
Het wordt een mondiale zorg die een snaar raakt
Opmerkelijk is dat deze confrontatie in Suriname werd gekenmerkt door de standvastige weigering van de Ware Tijd, de grootste nationale krant, om te voldoen aan de eis van president Santokhi om een afbeelding van de cover van het boek van zijn website te verwijderen.
Dit heeft een dialoog op gang gebracht die de nationale grenzen overschrijdt. Het boek, getiteld “Corruptie op het hoogste niveau”, zou naar verluidt beschuldigingen bevatten over de president, de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij
De mislukte poging om de krant de afbeelding te laten verwijderen, hoewel uniek in zijn details, weerspiegelt de bredere mondiale strijd tegen censuur en corruptie – een strijd die bekend zal zijn bij mensen met ervaringen in Gaza, Oostenrijk of zelfs Nederland. In Gaza is de beperking van de vrijheid van meningsuiting vermomd onder het voorwendsel van nationale veiligheid; in Oostenrijk stuurden onthullingen over de omvang van de corruptie schokgolven door de politieke sfeer; en in Nederland staat de integriteit van politieke figuren nog steeds onder toezicht. Elk voorbeeld onderstreept een fundamentele waarheid: de vrijheid om te vragen, kritiek te leveren en misstanden te onthullen is cruciaal voor de gezondheid van elke samenleving.
Het scenario dat zich momenteel in Suriname afspeelt, is een voorbeeld van de kritieke noodzaak om deze vrijheden te verdedigen. De standvastige inzet voor persvrijheid door de Surinaamse Vereniging van Journalisten symboliseert een significant verzet tegen de opmars van autoritaire controle. Deze strijd is onderdeel van een groter verhaal dat onze aandacht vraagt.
Als iemand die werkzaam is in de internationale betrekkingen, heb ik zowel de gevolgen van censuur en corruptie gezien alsook er direct last van gehad, en vind ik de koers van Suriname zeer verontrustend. Ik heb heel wat te stellen gehad met internationale overheidsfunctionarissen die zich niet aan hun mandaat hielden; soms stemde de persoonlijke ethiek overeen met de uitgeroepen ethiek van het project, maar botsten ze met institutionele beleidslijnen of de praktijken van de verantwoordelijken – en al te vaak probeerden interne systemen mijn stem te smoren wanneer ik deze onderwerpen probeerde aan te kaarten. Ook mijn eigen land, Nederland, is getekend door regeringsschandalen rond institutionele onrechtvaardigheid en discriminatie, die op hun beurt rechtstreeks impact hebben op burgers zoals ik.
Het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid zijn niet slechts constitutionele formaliteiten. Ze zijn eerder de hoeksteen van democratische participatie. Wanneer overheidsfunctionarissen proberen tegenstrijdige standpunten te onderdrukken, ondermijnen ze de essentiële fundamenten van vertrouwen en verantwoordingsplicht die cruciaal zijn voor goed bestuur.
Het boekverbod in Suriname onderstreept een kritieke uitdaging voor de democratie en benadrukt de voortdurende noodzaak aan transparantie en vrijheid, niet alleen in Suriname of de Caribbean, maar ook wereldwijd. Het toont aan dat het negeren van zulke kwesties vergelijkbaar is met het steunen ervan.
We moeten aan de zijde staan van journalisten, schrijvers en burgers over de hele wereld die moedig toezicht houden op de autoriteiten. Onze vrijheden hangen af van onze collectieve actie en waakzaamheid, waarbij we al onze sterke punten bundelen tot één kracht.
MENS EN MAATSCHAPPIJ
| united news | Door: Redactie