• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bewoners Goede Verwachting betreuren dichtgroeien Saramaccakanaal

| suriname herald | Door: Redactie

Het Saramaccakanaal dat niet meer door de overheid wordt onderhouden en aan het dichtgroeien is, is nog van groot belang voor de bewoners van de Goede Verwachting. “Vele van ons zijn nog niet aangesloten op het netwerk van de SWM, we zijn daarom aangewezen op dit kanaal en regenwater. We gebruiken het water in het kanaal om kleren te wassen, we vaten en baden er ook mee. Als het kanaal er niet was hadden we een groot probleem,” geven de bewoners aan in gesprek met Suriname Herald.

Het Saramaccakanaal waarvoor er door de regering-Bouterse middelen waren vrijgemaakt voor rehabilitatie van het

kanaal, wordt al jaren niet meer onderhouden. De bewoners vertellen dat zij zelf het gras dat langs het kanaal groeit moeten wegkappen. “Het groeit zodanig dat zelfs wanneer mensen de oversteek doen bij Staatsolie het helemaal dicht is. Al jaren wordt dit kanaal niet meer onderhouden en vanaf deze regering is aangetreden zien we dat de pontons niet meer varen want zij hielpen met onderhoud. Het gras werd voor een deel door de pontons opgeschoven,” vertellen de bewoners.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) hierover gevraagd, geeft toe dat het gebruik van het Saramaccakanaal vele malen minder is geworden. Het

was Staatsolie NV die het kanaal het meest gebruikte, maar sinds het bedrijf een pijpleiding heeft aangelegd van Saramacca naar Tout Lui Faut gebruikt ze het niet meer. Er waren ook houtbedrijven die aan het uiteinde van het kanaal zijn en die het kanaal nog gebruikten om hout te transporteren maar dat gebeurt ook niet meer.

Volgens de OW-minister is het kanaal hierdoor ondiep geworden en is dichtgegroeid, zegt minister Nurmohamed. Het Saramaccakanaal verbindt de Suriname- met de Saramaccarivier. Het maakt binnendoor een verbinding tussen Paramaribo en Nieuw-Nickerie mogelijk.

Nurmohamed laat verder weten dat het project voor de rehabilitatie van het kanaal nog zal plaatsvinden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie