• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BELASTINGDIENST OP SCHEMA OM SRD 5,5 MILJARD AAN BTW TE REALISEREN

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.

De Belastingdienst is goed op weg om de beoogde SRD 5,5 miljard aan Belasting Toegevoegde waarde (btw) voor dit jaar te realiseren.

In de eerste vijf maanden van dit jaar is reeds SRD 2,5 miljard geïnd, wat volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning een zeer positief teken is. “Het gaat de goede kant op als wij kijken naar de btw zoals die dit jaar gerealiseerd is en als we ook rekening houden met wat er teruggegeven moet worden,” aldus de minister.

In januari was er een realisatie van 122%, in februari viel dit

terug naar 83%, maar in maart werd opnieuw 123% gehaald. April kende een realisatie van 95% en mei eindigde met 111%.

Tegelijkertijd wordt er teruggegeven aan de samenleving via sociale voorzieningen, afbouw van andere belastingvormen en verhoging van de belastingvrije grens. “We hebben ervoor gezorgd dat mensen meer overhouden van hun inkomen doordat de loonbelasting ernstig verlaagd is en dat die belastingdruk verschoven is naar luxe consumptie,” zegt de minister van Financiën. Hij merkt op dat de belastingdruk steeds meer verschuift van directe belastingen naar indirecte belastingen. “De rest wordt verzet,” voegde Raghoebarsing toe, verwijzend naar andere heffingen die nog niet

volledig tot hun recht komen.

In De Nationale Assemblee (DNA) en daarbuiten wordt steeds vaker gepleit voor het heffen van vermogensbelasting om extra inkomsten te genereren. Hierbij erkent de minister het spanningsveld dat hiermee gepaard gaat.

Aan de ene kant is het argument van solidariteit met medeburgers, terwijl aan de andere kant mensen die hard hebben gewerkt en vermogen hebben opgebouwd met argusogen kijken naar het idee dat ze hun welvaart moeten delen met mensen die minder werkdiscipline hebben. “Toon solidariteit met je medeburgers,” zegt de minister. “Tegelijkertijd gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat we ook moeten onderkennen dat mensen die vermogen hebben opgebouwd door hard te werken wel degelijk kritisch zijn of ze dat moeten delen met mensen die minder arbeidslust tentoonstellen.”

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: WET FISCAAL IDENTIFICATIENUMMER AANGEPAST VOOR MEER EFFICIËNTIE BELASTINGSYSTEEM

 

 

| united news | Door: Redactie