• zondag 27 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEKLAG SURINAAMSE BANKEN AFGEWEZEN, BANKEN WORDEN VERVOLGD VOOR WITWASSEN 19,5 MILJOEN EURO

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Advocaat Aldo Verbruggen, van de Hakrinbank, de Surinaamse bank (DSB) en de Finabank. | Auteur: Wilfred Leeuwin.

Het Beklag van de Surinaamse Bank, de Hakrinbank en de Fina-bank bij de Haagse rechtbank is afgewezen.

De rechtbank stelt zich op het standpunt dat de Hoge raad deze kwestie al naar de (haagse rechtbank) heeft verwezen om onderzocht te worden. De in april 2018 in beslag genomen 19,5 miljoen euro door de Nederlandse Fiscus blijft gehandhaaft.

Een tweede slag voor de banken is dat het Nederlandse Openbaar Ministerie nu officieel heeft megedeeld dat de drie banken worden vervolgd op verdenking van het witwassen van de

19,5 miljoen Euro die in beslag is genomen.

De drie banken hadden samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) onder andere in hun beklag aangevoerd dat het in beslag houden van het geld in strijd zou zijn met de immuniteit ofwel het gewoonterecht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die gezorgd heeft voor het verschepen van het geld van de banken en slecht de banken heeft gefaciliteerd.  Het OM vindt vindt echter dat het hier niet gaat om gelden van de CBvS maar van de drie banken. In een eerder proces had de rechtbank in Noord Holland de banken

in het gelijk gesteld en de teruggave van het geld gelast. Echter ging het OM hiertegen in beroep en stapte naar de Hoge Raad, die deze kwestie verwees naar de Haagse Rechtbank.

De Surinaamse banken hadden in hun beklag ook gevraagd dat het geld aan hen wordt terug gegeven. Volgens hen zou het onwaarschijnlijk zijn dat het verbeurd zou worden verklaard. Echter het OM is vast van plan het geld, waarvan zij het vermoeden heeft dat het om drugsgelden gaat, verbeurd te laten verklaren. Een verzoek hiervoor nu de banken vervolgd worden, is gedeponeerd bij de strafrechter. Intussen wordt ook bevestigd dat de drie banken zijn opgeroepen om gehoord te worden.

De in Nederland woonachtige raadsman van de banken Aldo Verbruggen zei eerder dat het Nederlandse Openbaar Ministerie, geen enkel bewijs heeft voor haar verdachtmakingen en een onbezonnen kwaadwillige actie is begonnen tegen de Surinaamse banken. Volgens Verbruggen wordt van de banken informatie gevraagd die zij onmogelijk kunnen verschaffen. Het gaat hier om informatie over de personen die de gelden hebben gestort bij de drie banken. Dit zou via cambio’s zijn gebeurd. Het Nederlandse OM wil weten wie de personen zijn die via de cambio’s de gelden bij de banken hebben gestort.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: ZAAK 19,5 MILJOEN EURO NOG NIET AFGEHANDELD | HOGE RAAD HEEFT ANDERE INZICHTEN

| united news | Door: Redactie