• donderdag 05 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEGROTING 2025 GERAAMD OP RUIM 50 MILJARD, TEKORT VAN RUIM 3 MILJARD

| united news | Door: Redactie

Foto: President Chandrikapersad Santokhi | Auteur: Wilfred Leeuwin.

De regering verwacht in het dienstjaar 2025 een bedrag van ruim SRD 50,3 miljard (SRD 50.337.868.000) uit te geven aan haar voorgenomen beleid. Aan inkomsten wordt een bedrag van ruim SRD 47,1 miljard (SRD 47.185.456.000) verwacht.

Dit resulteert in een begrotingstekort van iets meer dan SRD 3 miljard, wat neerkomt op een tekort van 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens president Chandrikapersad Santokhi ligt dit ver onder de internationale norm.

Voor de coalitieleden van De Nationale Assemblée was de jaarrede hoopgevend, terwijl de oppositie het teleurstellend vond, vol wenselijkheden en zonder concreet

aan te geven hoe het beleid zal worden gerealiseerd.

In zijn ruim twee uur durende jaarrede, de laatste van het zittingsjaar 2020-2025, zette de president het beleid van zijn regering uiteen. Hij stelde dat dit moment niet alleen een nieuw begin markeert voor het parlementaire werk, maar ook voor de natie als geheel. Het is een moment van reflectie, waarbij gekeken moet worden naar de mogelijkheden en kansen die er zijn. Een groot deel van de toespraak was gewijd aan de behaalde resultaten van de afgelopen vier jaar en de plannen voor verdere uitbreiding in het komende jaar. Santokhi bedankte de

samenleving voor de offers die zijn gebracht om het land weer gezond te krijgen. Hij toonde respect voor het geduld dat is opgebracht: “Want er is duidelijk een toekomst die er veel beter uitziet.”

Hij begon zijn toespraak met de aankondiging van de Final Investment Decision (FID) van US$ 10,5 miljard, een investering van de multinational TotalEnergies in blok 58, een concessiegebied van Staatsolie. “Laten we onze kansen niet missen door politieke spelletjes”, zei Santokhi, die opriep tot eenheid in het belang van Suriname.

Volgens de president is er nu sprake van een ommekeer in het regeringsbeleid, met een overgang van crisisbeleid naar ontwikkelingsbeleid.

Het herstructureringsbeleid van de regering, in samenwerking met het IMF, heeft volgens Santokhi veel goeds gebracht. Hij erkende echter dat het voor de samenleving ook onzekerheden en moeilijke tijden heeft veroorzaakt. “We hebben als natie een buitengewoon zware periode doorstaan, maar ik sta hier met het gevoel dat de offers niet tevergeefs zijn geweest.”

De president wees op het onmiskenbare feit dat de economie weer groeit, van -16 procent naar een verwachte positieve groei van 3 procent tegen het einde van dit jaar.

Sociale resultaten

Santokhi benadrukte dat de hypotheekrente door het gevoerde beleid fors is gedaald, waardoor jonge koppels weer in staat zijn een hypotheek te nemen, te bouwen of een perceel aan te schaffen. Via het grondconversiebeleid is er meer zekerheid over eigendomsrechten. Hij wees verder op de positieve gesprekken met de vakbeweging en de verhoging van de koopkrachtversterking. Deze onderhandelingen waren zwaar, maar er is resultaat geboekt. Vanaf 1 juli 2025 ontvangen ambtenaren en gelijk gestelden een welverdiende salarisverhoging van 15 procent, en vanaf 1 januari 2025 komt daar nog eens 5 procent bij. De koopkrachtversterking van SRD 3.500 wordt tot eind dit jaar gecontinueerd en vanaf 1 januari 2025 in het salaris opgenomen. Wat betreft de belastingen is de grens opgetrokken en zijn de belastingschijven verruimd. Voor de particuliere sector zijn diverse fondsen ingesteld om de productiecapaciteit en het ondernemerschap te vergroten.

Hoewel niet alles vlekkeloos is verlopen, erkende Santokhi dat er lering moet worden getrokken uit zaken die anders hadden gekund. “De toekomst van Suriname ligt in onze handen en samen moeten we bouwen aan een land waar kansen liggen voor iedereen.” Hij benadrukte dat de rijkdom uit natuurlijke hulpbronnen verantwoord moet worden beheerd. “We staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk waarin Suriname kan dromen van welvaart, en die droom kan werkelijkheid worden”, aldus Santokhi.

Economische resultaten

Volgens Santokhi is het financieel huishouden op orde gebracht, de inflatie onder controle en de wisselkoers gestabiliseerd. Er is geïnvesteerd in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, de agrarische sector, veiligheid en het binnenland. Daarnaast is er een gunstig investeringsklimaat gecreëerd, wat kansen biedt voor investeerders en werknemers. De prijzen in de winkels blijven een zorgpunt, maar de regering blijft in dialoog met de sectoren om lagere consumptieprijzen te realiseren.

Om de economie verder te stabiliseren, is een pakket aan maatregelen genomen, waaronder de normalisatie van een evenwichtige begroting, schuldherschikking en hervormingen bij de belastingdienst. De invoering van de belasting op toegevoegde waarde (btw) is een succes gebleken en heeft meer staatsinkomsten gegenereerd dan aanvankelijk verwacht.

De president noemde verder een reeks van geboekte economische resultaten die bijdragen aan de stabilisatie en groei van de economie.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie