• donderdag 02 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bee: Staat moet ophouden politici levenslang te verzorgen

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleevoorzitter Marinus Bee in de studio van D-TV Express zaterdag.

Assembleevoorzitter Marinus Bee vindt dat het de hoogste tijd is dat de Staat ophoudt om politici levenslang te verzorgen. Gewezen ministers, Assembleeleden en hun gezinnen kosten het land op jaarbasis ettelijke miljoenen omdat ze enorme privileges genieten als ze een jaar minister zijn geweest of vijf jaar Assembleelid. Daarnaast heeft

twee derde deel van de Assembleeleden een dubbele baan bij de overheid. Sommigen zelfs meer. Als een minister een jaar in functie is geweest, mag hij opteren voor een directeurspost en een Assembleelid mag na de zittingstermijn beleidsadviseur worden.

Bee legt in gesprek met Jerrel Harderwijk van D-TV Express uit dat de initiatiefwetten om de financiële positie van de regering en De Nationale Assemblee ervoor moeten zorgen dat de Staat niet meer opdraait voor de kosten van personen die een politieke functie hebben bekleed en daarna hun leven lang worden verzorgd. Ook hun partner en kinderen hebben diverse privileges. Bee

merkt op dat voor brillen bijvoorbeeld geen limiet is. Bee heeft geweigerd zijn handtekening te plaatsen onder een rekening van SRD 100.000 voor een bril. "Dit is immoreel".

In de initiatiefwetten die ingediend zijn door Asis Gajadien (VHP) en Genevievre Jordan (ABOP) zal het vanaf de nieuwe zittingstermijn van de regering en parlement niet meer mogelijk zijn om politici levenslang te verzorgen. Voor degenen die de faciliteiten al hebben, hebben deze wetten geen invloed op omdat ze niet met terugwerkende kracht ingevoerd kunnen worden. Wie zich nu kandidaat stelt of minister wil worden, weet van te voren waarop gerekend kan worden. Voor een korte termijn (6 maanden) kan het salaris en de verzekering nog doorbetaald worden, maar daarna houdt het op. Wie in overheidsdienst was, kan weer daarvoor opteren, maar een directeursfunctie en beleidsadviseur zal van de baan zijn wanneer de ontwerpwetten worden aangenomen.

De Assembleevoorzitter vindt het belangrijk dat de samenleving goed begrijpt dat met deze wetten orde op zaken worden gesteld. Ook zal het niet meer mogelijk zijn voor Assembleeleden om op 55 jaar met pensioen te gaan, terwijl voor alle anderen de leeftijdgrens 60 jaar is en voor rechters 70 jaar. Bee voert aan dat de focus onterecht wordt gelegd op de bezoldigingen. Aanvankelijk was het de bedoeling om de bezoldigingen los te koppelen van de ambtenarij. Er is kritiek gekomen uit de samenleving op de bedragen. Die kwestie is nu teruggedraaid.

| starnieuws | Door: Redactie