• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEDRIJVEN REGISTREREN ZICH MASSAAL VOOR BTW | TWEE KEER ZOVEEL ALS OMZETBELASTING

| united news | Door: Redactie

Foto: Financiënminister Stanley Raghoebarsing.

Ontzettend veel bedrijven hebben zich geregistreerd voor de belasting op de toegevoegde waarde (btw). Het gaat zelfs om meer dan twee keer zoveel bedrijven dan wat er in het bestand van Omzetbelasting (ob) voorkwam.

Tot zover hebben 2800 ondernemingen zich voor de btw aangemeld bij de Belastingdienst. Voor de ob kende de Belastingdienst slechts 1200 bedrijven, waarvan niet meer dan 900 belasting betaalden.

De eerste berekeningen van wat er aan afdrachten voor januari wordt verwacht zijn al rond. Uit de cijfers valt te halen dat het om bijna 195 miljoen SRD gaat. Lang zal dit geld niet in de

staatskas zitten, omdat het reeds een bestemming heeft: consumptieve uitgaven, subsidies en aflossing van schulden. “1. Het apparaat en zorgen dat er gewerkt kan blijven/worden. 2. Betalingen van problemen die we uit het verleden hebben geërfd en die we moeten oplossen. 3. Zorgen dat het leefbaar blijft voor ons volk; dat we de verschuiving maken van objectsubsidie naar subjectsubsidie”, zegt financiënminister Stanley Raghoebarsing.

Hoewel de staatsinkomsten toenemen, vooral via strenge fiscale maatregelen, is het onwaarschijnlijk dat veel daarvan terug zal vloeien naar duurzame investeringen. “Het ambtelijk apparaat, een groot component aan betaling van schulden, het is ongelofelijk hoeveel geld betaald moet worden aan schulden en rentes. Allemaal verloren kansen voor onze ontwikkeling. Het is zo, zo jammer”, stelt Raghoebarsing.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie