Bedrijven hebben jaarrekeningen niet af
| suriname herald | Door: Redactie
Bij de behandeling van de Wet op de jaarrekening is naar voren gekomen, dat een aantal bedrijven hun jaarrekeningen niet af hebben. Ook handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) behoren tot deze groep. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft De Nationale Assemblee (DNA) nog een jaar ruimte gevraagd om zaken in orde te maken.
Echter is er in het parlement nog geen overeenstemming hierover, omdat bedrijven bij de aanname van de wet in 2017, drie tot vier jaar ruimte hebben gehad om alle jaarrekeningen tot dit jaar in orde te maken. De wet was ook niet van kracht, omdat
Beleid
Beide wetten waren onderdeel van een pakket van wetten om de Anticorruptiewet te ondersteunen. De nieuwe regering dient het beleid tegen corruptie te continueren en moet niet buigen voor druk van buiten om de grace periode te verlengen of om de omvangscriteria te wijzigen.
“De regering moet ballen tonen. We gaan anders steeds
“Niet omdat een organisatie een toevallige regeringspartij ondersteunt moeten we klakkeloos meegaan. Wij moeten hier kiezen voor wat goed is voor ons land. Drie jaar grace periode was niet genoeg, denkt u dat nog een jaar dan genoeg is? Al hadden we vijf jaren gezet, het zou niet genoeg zijn. Wanneer u niet met strakke hand de naleving gaat doen, dan gaan tien jaren uitstel niet genoeg zijn,” zei Tsang.
Drogredenen
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, zei dat wij met de behandeling van dit ontwerp onszelf onsterfelijk belachelijk maken. Hij heeft het gevoel dat het initiatief van de aanpassing van de wet haar oorsprong vindt bij het bedrijfsleven. Asabina is geen voorstander van meer ruimte, omdat bedrijven volgens hem ruimte hadden om in 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 hun zaken in orde te maken. Hij is ook van mening dat de VSB alleen drogredenen heeft aangehaald over waarom bedrijven hun jaarrekeningen niet af hebben.
Hij vroeg de regering om een keer in dit land de daad bij het woord voegen en de bedrijven die niet compliant zijn de boetes opgenomen in de wet te laten betalen. “Is een heel makkelijke manier voor de staat om aan middelen te komen. Met dit geld wordt de regering in staat gesteld de nood van bedrijven en instellingen te verlichten,” sprak Asabina. Hij beweerde dat alle bedrijven op de lijst van VSB de boetes kunnen betalen.
Kishan Ramsukul (VHP) haalde aan dat men meer ruimte geven aan de bedrijven belachelijk vindt, maar dat het erger is als de CBvS en parastatale bedrijven geen jaarverslag produceren. “Dat proberen we juist nu te verbeteren. De regering moet meer informatie geven over deze zaken. De mensen moeten weten wat te doen en hoe de zaken werken”, zei Ramsukul.
Garantie
Obed Kanapé, fractieleider van de ABOP, zei dat er geen goedkeuring kan worden gegeven aan een verruiming als het parlement geen garantie heeft van degenen die stelden dat zij niet wisten dat de wet was afgekondigd. “We moeten zekerheid hebben en sancties verbinden anders zitten we onze tijd te verdoen”, stelde Kanapé.
Harriet Ramdien (VHP) zei dat zij akkoord gaat met een termijn van een jaar, omdat de voordelen wederzijds zijn voor de bedrijven en de overheid. Ramdien is geen voorstander van het toepassen van sancties nu. “Laten we de mensen een kans geven tot 2022 en als ze binnen de voorgestelde tijd hun zaken niet in orde hebben dan komen we met sancties, want dan wordt het teveel,” sprak Ramdien.
Zwakke argumentatie
Jennifer Vreedzaam (NDP) is geen voorstander van een verschuiving met een jaar, omdat Suriname nog moet voldoen aan de National Risk Assessment (NRA), waarbij het in orde hebben van financiële verslagen en jaarrekeningen heel belangrijk is. “Wanneer we verplichtingen hebben internationaal, moeten we ons aan de regels houden. We moeten regels niet verschuiven voor groepsbelang of een aantal personen. Als we zaken moeten reguleren en structureren, laten we het doen. Bedrijven moeten voldoen aan de wet. Zij moeten een inhaalslag maken. Er moeten sancties komen. We moeten ophouden om zaken te verschuiven omdat we vrienden hebben,” stelde Vreedzaam.
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, zei dat voor het eerst een conceptwet gepresenteerd wordt waarbij de argumentatie voor wijziging zo zwak is. Het verbaast hem dat de regering een wijzigingsvoorstel doet op basis van een onderzoek van VSB en geen eigen onderzoek heeft verricht. “Dat kan niet er moet een onafhankelijk onderzoek zijn. Alleen uit die overwegingen kan geen besluit genomen worden.”
Parmessar zei dat Oil & Gas voor de deur staan en dat we de bedrijven op zo’n manier alleen helpen om deel te kunnen nemen, omdat zij gecertificeerd moeten zijn en goede administratie van hun bedrijfsvoering moeten kunnen overleggen.
Abonneer je op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie