• maandag 27 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bedrijfsleven en EAS bespreken de toekomst van de energiesector in Suriname

| abc-Suriname | Door: Redactie

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft een bijeenkomst gehad met de Energieautoriteit Suriname (EAS) over de toekomst van de energiesector in Suriname. Tijdens de sessie werd het belang van een duurzaam en betrouwbaar energiebeleid benadrukt. De voorzitter van de Raad van Toezicht bij de EAS, Gerard Lau gaf een historisch overzicht van de ontwikkelingen binnen de EAS en onderstreepte hoe de organisatie zich heeft ontwikkeld van een kleinschalig overleg tot een gevestigde autoriteit met een directie en gespecialiseerde experts.

Energie Sector Plan (ESP) en strategische richtlijnen

De directeur van de EAS, Anand Kalpoe, presenteerde de laatste ontwikkelingen rondom het Energie Sector

Plan (ESP). Dit plan richt zich op strategische, technische en regelgevende aspecten van de energievoorziening. Tijdens de presentatie kwamen de volgende kernpunten aan bod:

Daarnaast werd besproken hoe internationale ontwikkelingen en duurzame energieoplossingen invloed hebben op de lokale sector en hoe regelgeving en transparantie essentieel zijn voor een stabiele en efficiënte energiemarkt.

Gasontwikkelingen en utiliteitsvoorzieningen

Binnen de discussie over de toekomstige energievoorziening werd specifiek ingegaan op de rol van gas. Volgens de scenario’s voor de komende vijf jaar is de directe beschikbaarheid van gas als bron voor utiliteitsvoorzieningen beperkt. Het importeren van gas vereist opslag- en distributiefaciliteiten, wat aanzienlijke infrastructuurinvesteringen met zich meebrengt.

Belangrijke

punten:

Groei van de energievraag en capaciteitsexpansie

De energievraag groeit jaarlijks met 6% tot 20%, afhankelijk van het scenario. Historische data tonen een gemiddelde groei van 4% tot 5%. Om aan deze vraag te voldoen, worden verschillende technologieën overwogen:

De belangrijkste uitdagingen zijn:

Rol van de private sector

De private sector speelt een cruciale rol in de implementatie van toekomstige energieoplossingen. Er wordt gesproken over tenderprocedures voor zonne- en windenergieprojecten. Thermische energie blijft voorlopig echter de primaire bron voor uitbreiding vanwege de snelheid van implementatie.

Regels en richtlijnen:

De financiering en uitvoering van deze plannen vereisen samenwerking en prioritering. De vraag blijft wie de investeringen zal dragen: de overheid, de private sector of een hybride model? De hoge kapitaalvereisten maken een duidelijke strategie voor financiering en uitvoering noodzakelijk.

Het realiseren van een duurzame en betrouwbare energievoorziening in Suriname vraagt om strategische planning, betrokkenheid van de private sector en een heldere langetermijnvisie. Hoewel gas en hernieuwbare energie deel uitmaken van de toekomst, zal thermische energie in de komende jaren een cruciale rol blijven spelen om snelle capaciteitsexpansie te garanderen. Het bedrijfsleven wordt uitgenodigd om actief mee te denken over toekomstige energiebehoeften, zodat plannen hierop beter kunnen worden afgestemd.

De VSB blijft zich inzetten voor een duurzaam en economisch verantwoord energiebeleid in Suriname. Door gezamenlijk te werken aan realistische en uitvoerbare plannen, kan een stabiele en betaalbare energievoorziening voor de toekomst worden gewaarborgd.

| abc-Suriname | Door: Redactie