• vrijdag 29 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bedrijfsafval, zoals lege dozen op trottoirs, zorgt voor overlast

| dagblad suriname | Door: Redactie

De overlast van bouwafval en opgestapelde dozen op trottoirs en naast gebouwen en winkels in groot Paramaribo is zorgwekkend. Dit vormt niet alleen een gevaar voor voetgangers, die gebruik maken van het trottoir, maar zorgt ook voor veel ongemak en overlast in de openbare ruimte en de algehele gezondheid van de burgers. 

Bedrijfsafval op trottoirs verboden

De redactie van Dagblad Suriname sprak hierover met de districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noord-Oost, Ricardo Bhola. Hij geeft aan dat er tot nu toe geen officiële klachten over deze kwestie bij het commissariaat zijn ingediend. Toch vindt hij persoonlijk dat het storend is dat winkels hun

bedrijfsafval dicht bij de trottoirs laten liggen, wat volgens de wet verboden is. Ook zegt hij, dat bedrijfsafval vaak samen met huisafval wordt weggevoerd door de openbare vuilophaaldienst, wat eveneens in strijd is met de regels. Bedrijfsafval zou namelijk apart verwerkt moeten worden. “In feite zijn deze winkeliers dus in overtreding”, aldus districtscommissaris Bhola. 

Ook burgers maken zich schuldig 

Daarnaast merkt de dc op, dat ook burgers zich schuldig maken aan verkeerd afvalbeheer, zoals het plaatsen van verschillende soorten afval samen met huisvuil, en het op straat zetten van afval op dagen dat er geen afval ophaal is ingepland. Dit alles draagt

bij aan de overlast en rommel in de openbare ruimte.

“Handhaving is belangrijk”

Hij benadrukt dat de Milieupolitie hier toezicht op zou moeten houden en boetes zou moeten uitdelen aan overtreders. In het buitenland worden vuilniszakken soms opengescheurd om te controleren wat erin zit, en wie afval op een niet vastgestelde dag buiten zet, krijgt direct een boete. Volgens districtscommissaris Bhola is handhaving essentieel voor het aanpakken van veel problemen in Suriname, maar is het vaak niet toereikend door de verantwoordelijke instanties. 

Ziektes door stapel afval 

Zo zou bijvoorbeeld het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) moeten optreden tegen het laten stapelen van lege dozen, die ongedierte zoals ratten en muizen aantrekken en zo ziektes zoals de ziekte van Weil kunnen verspreiden, benadrukte de dc. 

Burgerlijke ongehoorzaamheid 

“We moeten onze instituten versterken”, geeft hij aan. “We weten dat veel zaken volgens de wet verboden zijn, maar er ontbreekt handhaving”, merkt hij op. Hij verwijst daarbij naar de groeiende burgerlijke ongehoorzaamheid, omdat mensen weten dat de sancties uitblijven.

Wat kunnen burgers doen?

Wanneer afval van winkels of bedrijven een gevaar vormt voor voetgangers, kunnen burgers actie ondernemen door eerst een klacht in te dienen bij het bestuurskantoor. Als dit geen resultaat oplevert, kunnen ze de kwestie voorleggen aan de ressortraad of een districtsraadslid. Mocht het probleem daarna nog steeds niet worden opgelost, dan kunnen ze zich uiteindelijk wenden tot het commissariaat. “Dit is de officiële procedure”, bevestigt districtscommissaris Ricardo Bhola. 

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie