BAUXIETSECTOR BAKHUISGEBERGTE GEBIED | VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST
| united news | Door: Redactie
Auteur: Kenneth Sukul.
De wereld consumeerde in 2019 meer dan 64 miljoen ton aluminium. Wereldwijd waren er 267 smelters actief, waarvan 138 in China, 16 in Rusland en 11 in India.
Deze landen vertegenwoordigen samen 62% van het totale aantal smelters, met een gezamenlijke smeltcapaciteit van 41,4 miljoen ton per jaar. Ondertussen zijn in Europa, Amerika, Brazilië en Suriname 25 smelters gesloten, met nog acht sluitingen op korte termijn. Dit versterkt het marktaandeel van China, India en Rusland verder.
De grootste smelters, met een capaciteit van meer dan een miljoen ton per jaar, bevinden zich in Azië en het Midden-Oosten. Dit is grotendeels
De Afobakadam en de smelter
Suriname kende een bloeiperiode in de bauxietindustrie voor en na de Tweede Wereldoorlog, mede door de Amerikaanse vraag naar bauxiet voor de productie van gevechtsvliegtuigen. In Oost-Suriname was bauxiet eenvoudig te winnen, en het land lag tijdens de oorlog veilig buiten de oorlogszone, wat het transport naar de VS vergemakkelijkte.
In
Om haar wereldwijde invloed na de oorlog te vergroten, stimuleerde de VS Amerikaanse bedrijven om te investeren in het buitenland. Amerikaanse bedrijven die hun winsten buiten de VS verdienden, hoefden in de VS slechts 5% belasting te betalen. Alcoa maakte hiervan dankbaar gebruik en sloot een overeenkomst met Suriname waarbij het bedrijf gedurende 75 jaar volledig eigendom behield op het project. Suriname was verplicht om ervoor te zorgen dat Alcoa gedurende deze periode verzekerd was van bauxiet.
Bakhuis
Na 1970 waren de landen die succesvol bleven in de bauxietindustrie degenen die op grote schaal produceerden en goedkoop aluminium leverden. Landen waar de kosten hoger lagen, konden alleen overleven door hun aluminium om te zetten in hoogwaardige eindproducten. In 1958 verhinderde Nederland dat Suriname financiering kreeg voor een joint venture met Alcoa. In 1975 had Suriname echter voldoende middelen om in de verwerkingsindustrie te investeren, wat aanzienlijk meer inkomsten en werkgelegenheid had kunnen opleveren. Helaas kozen de beleidmakers ervoor om te investeren in het West-Suriname project met het doel het bauxietpotentieel daar te ontwikkelen. Deze keuze wierp Suriname decennia terug, en het ergste daarbij was dat zij niet eens een concreet bedrijfsplan voor een aluinaardefabriek, smelter of een verwerkingsindustrie had. En die bedrijfsplannen ontbreken er tot op de dag van vandaag.
De rol van Suralco en Billiton
Na 1996 breidde Alcoa (Suralco) de aluinaardeplant in Paranam uit tot een van de meest efficiënte ter wereld. In 1999 nam Alcoa haar partner Billiton over. Alcoa bleef ook tijdens de binnenlandse oorlog de fabriek voeden met bauxiet uit Brazilië, dit ondanks de aanwezigheid van grote hoeveelheden bauxiet in Oost-Suriname (30 miljoen ton) en Bakhuis (60 miljoen ton) van vergelijkbare kwaliteit. Deze reserves zouden voldoende zijn geweest voor nog eens 40 jaar productie.
Reeds in 1997 maakte de Geological Survey of America bekend dat er enorme olie- en gasvoorraden voor de kust van de Guyana ’s lagen. In 1999 startte Guyana met olieboringen. Gezien de aanwezigheid van hoogwaardige bauxietreserves en energiebronnen, blijft de vraag waarom Alcoa Suriname verliet? Waarom zouden nieuwe investeerders vanaf de grond af aan, weer willen beginnen in West-Suriname?
De ontwikkelingskansen voor West-Suriname
Sinds de start van de globalisatie, in 1990, is de productie en verwerking van aluminium verschoven naar Azië, met name naar China en India. Deze landen voorzien dankzij hun technologie en grote interne markt niet alleen hun eigen bevolking, maar exporteren ook naar de rest van de wereld. Als Suriname het bauxiet in West-Suriname wil ontwikkelen, zal het verder moeten kijken dan alleen een aluinaardefabriek en aluminiumsmelter. De sluiting van meer dan 25 smelters in de VS, EU, Brazilië en Suriname geven aan hoe belangrijk het ontwikkelen van nieuwe aluminium producten is in de verwerkingsindustrie.
INGEZONDEN
GERELATEERD AAN: RUSLAND | BAUXIETDEAL MET CHINALCO IS EEN HISTORISCHE FOUT
| united news | Door: Redactie