• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ambassadeur Depoo: Brug over de Corantijn komt

| de ware tijd | Door: Redactie

door Eliézer Pross

PARAMARIBO —  Het is slechts een kwestie van tijd voordat de brug over de Corantijnrivier zal worden gebouwd. “Wij zullen de brug bouwen om onze twee landen met elkaar te verbinden”, verzekert de Guyanese ambassadeur in Suriname Virjanand Depoo. Hij hield op de ambassade een toespraak in verband met de 54ste viering van de status van republiek voor Guyana.

Het enige dat nog moet gebeuren om het project verder te stuwen is een ontmoeting tussen de twee presidenten om “enkele zaken” te bespreken en beslissingen te nemen, zei hij. President Chandrikapersad Santokhi gaf eerder dit jaar aan dat de

twee landen verder onderhandelen over hoe de brug te financieren. Dat moeten ze waarschijnlijk zelf doen nadat de twee Chinese aannemers die zich hadden aangediend tijdens de biedingen voor de bouw, het uiteindelijk toch niet zagen zitten om het project van ruim een half miljard US dollars voor te financieren.

“De brug zal grensoverschrijdend toerisme bevorderen, wat voor meer inkomsten zal zorgen voor onze landen”

Suriname-Guyana-Brazilië

Ambassadeur Depoo: “Dit ene project heeft de potentie om onze landen te transformeren op economisch en sociaal maatschappelijk gebied.” Volgens hem zal dat mega project Suriname, Guyana en Brazilië in staat stellen om te specialiseren. “Suriname zou

producten moeten vervaardigen waarin ze een voorsprong of de expertise heeft, en hetzelfde geldt voor Guyana en Brazilië. Laat de vrije markt bepalen welke landen tomaten of kokosnoten moeten planten en welke hangmatten moeten vervaardigen. De vrije markt brengt prijzen omlaag”, zei de diplomaat.

Ook op het gebied van toerisme ziet hij enorme potentie: “De brug zal grensoverschrijdend toerisme bevorderen, wat voor meer inkomsten zal zorgen voor onze landen. Ik voeg eraan toe dat Guyana en Suriname op veel fronten samenwerken, zoals op het gebied van olie en gas en de ontwikkeling van bauxiet.”

Record begroting

In zijn toespraak benadrukte Depoo dat zijn overheid een record begroting heeft goedgekeurd voor dit jaar, die hoofdzakelijk gefinancierd wordt uit de olie-inkomsten. Maar ook diverse sectoren, zoals de horeca en agrarische sectoren rukken op. Twaalf grote hotels zijn in aanbouw.

“De visie van president Irfaan Ali is om de mantel van voedselschuur van de regio te herwinnen. Velen weten het niet, maar zo stonden wij bekend in de jaren zestig. Wij voedden het Caribisch Gebied en zijn van plan dat weer te doen”, zegt de ambassadeur.

| de ware tijd | Door: Redactie