• vrijdag 30 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ALLES IN HET WERK GESTELD OM BTW BEGIN 2023 DOOR TE VOEREN

| united news | Door: Redactie


Hoewel de Belastingdienst enthousiast is over de invoering van de Belasting toegevoegde Waarde (btw), acht zij het voorbarig om van stapel te lopen. Directeur Ismaël Kalaykhan praat over enorme uitdagingen om het varkentje te wassen.

Ondanks de tijdsdruk om vóór januari 2023 het voor mekaar te krijgen, wordt er alles aan gedaan om dit te realiseren.

Naast de tijdsdruk is er ook behoefte aan meer geld en deskundigheid om de implementatie en doorvoering soepel te laten verlopen. De Caribbean Regional Technical Assistance Centre (CARTAC), dat een werkarm van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) is, wordt op 1 oktober verwacht om technische

bijstand te verlenen. Ondanks de korte tijdsspan is de directeur ervan verzekerd dat het de Belastingdienst zal lukken om een goed begin te maken. “Als we het 80% halen, zijn we heel erg gelukkig. Maar we gaan voor die 100%”, zegt Kalaykhan.

De Belastingdienst heeft een campagne op touw gezet om de gemeenschap te informeren over de btw. In de komende periode zullen er speciale events worden georganiseerd, waarbij gerichte sessies zullen worden gehouden voor onder andere ondernemers en de gemeenschap.


Ook het eigen personeel heeft wat bijscholing nodig. “Want het eigen personeel moet eerst goed geïnformeerd zijn. Het hoeft niet allemaal artikelsgewijs, maar wat de change inhoudt en wat de btw gaat betekenen”, zegt Kalaykhan.

De meest brandende vraagstukken bij de doorvoering van de btw zijn het tarief, de administratie en de tijdsdruk. De grootste uitdagingen zijn onder andere; het niet hebben van de nodige capaciteit op strategische plekken, ICT en gerichte communicatie, waardoor belanghebbenden niet goed voorbereid kunnen zijn.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie