• zondag 27 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ACHTTIENJARIGEN HEBBEN GEEN TOESTEMMING NODIG VAN OUDERS OM TE TROUWEN

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

Het kan voorkomen dat uw achttienjarige zoon of dochter, die nog thuis woont, studeert en niet werkt, op een blauwe maandag thuiskomt met de mededeling: “Papa en mama, ik ben vandaag getrouwd.”

Vooruitlopend op de verbazing van de ouders haalt het ‘kind’ het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) uit de schooltas en toont dat het volgens de wet niet langer als een ‘kind’ wordt beschouwd, handelingsbekwaam is en geen toestemming van de ouders nodig heeft om in het huwelijk te treden.

In De Nationale Assemblee ondervindt de behandeling van het Nieuw Burgerlijk Wetboek veel tegenstand van de oppositie. Zij vinden dat,

hoewel de samenleving recht heeft op een vernieuwd Burgerlijk Wetboek (BW), de aanpak en de aangebrachte vernieuwingen onvoldoende zijn besproken met maatschappelijke organisaties en geen rekening houden met de praktische Surinaamse situatie. De oppositie bekritiseert de haast waarmee de regering en de coalitie de behandeling voortzetten.

Dinsdag werd dit opnieuw duidelijk nadat in de tweede ronde van de behandeling van het NBW, minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, op vragen gesteld door VHP-assembleelid Mohammad Mohabali, antwoordde dat in het NBW nu is opgenomen dat achttienjarigen geen toestemming van hun ouders meer nodig hebben om te trouwen. In het huidige BW,

dat nog geldig is, is de leeftijd om te mogen trouwen met toestemming van de ouders vastgesteld op 30 jaar. De minister benadrukte echter dat de verzorgingsplicht van ouders tot de leeftijd van 21 jaar blijft gehandhaafd, omdat jongeren op die leeftijd in de Surinaamse situatie nog vaak thuis wonen, geen eigen woning hebben en nog studeren. De regering wil voorkomen dat deze verzorgingsplicht wordt verlaagd naar achttien jaar. Amoksi legde ook uit dat wereldwijd de handelingsbekwame leeftijd op achttien jaar is gesteld.

Mohabali (VHP) en Parmessar (NDP) uitten hun verbazing over deze stellingname van de regering en de voorgenomen wijziging in het NBW. Zowel leden van de oppositie als de coalitie hebben indringende vragen over het vaststellen van de volwassenheidsgrens, gezien de Surinaamse context.

Amoksi vindt ondersteuning in het vrouwen- en het kinderverdrag, waarin staat dat een kind een persoon onder de achttien jaar is. Het vrouwenverdrag stelt ook dat een huwelijk van een kind onder achttien jaar geen rechtskracht heeft. Op basis hiervan werd in de jaren negentig ook de Aziatische huwelijkswetgeving, waarbij kinderen binnen de cultuur mochten trouwen, afgeschaft.

NDP-parlementariërs Ebu Jones en Stephen Tsang, die bij elke behandeling van het NBW ernstige kritiek uiten op de haastige aanpak en de enorme impact die de wijzigingen in het NBW op de samenleving hebben, wezen opnieuw op de onpraktische aspecten van het NBW. Jones benadrukte dat Amoksi niet begrijpt waar het om gaat. Hij stelde dat Nederland en Curaçao, waar de minister naar verwijst, jaren hebben besteed aan het samenstellen van hun burgerlijk wetboek. “Wat we hier hebben gedaan is prulwerk, het speelt niet in op de behoeften van de samenleving,” aldus Jones. Hij voegde eraan toe dat het toestaan van huwelijken van achttienjarigen onder het mom van handelingsbekwaamheid zeer ernstige problemen kan veroorzaken, aangezien een huwelijk een contract is waaruit bepaalde rechten voortvloeien. Hetzelfde geldt voor andere zaken waarbij contractuele afspraken worden gemaakt.

Mohabali legde de situatie concreet bloot aan de minister: “Dus twee achttienjarige scholieren kunnen gewoon thuis komen en zeggen, ‘papa en mama, we zijn getrouwd’.” Deze VHP-parlementariër wees erop dat het parlement bezig is met het organiseren van materiële voorzieningen na een scheiding en vroeg zich af of dit beleid zal leiden tot meer scheidingen. Hij wilde van Sharman weten wat de standpunten van maatschappelijke groeperingen, zoals religieuze organisaties, zijn geweest in de voorbereidingen. De vragen over de volwassenheidsgrens werden alleen maar indringender in het parlement. Minister Amoksi kon niet direct antwoorden op alle vragen en verzocht het parlement om deze mee te nemen. Assembleevoorzitter Marinus Bee (ABOP) stemde hiermee in en verdaagde de vergadering tot een nader te bepalen datum.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: NIEUW BURGERLIJK WETBOEK HEEFT GROTE IMPACT OP MAATSCHAPPELIJK LEVEN

 

| united news | Door: Redactie