Aboutaleb staat stil bij afschaffing slavernij: 'Keti Koti is van ons allemaal’
| algemeen dagblad | Door: Peter Groenendijk
In Rotterdam is woensdagavond stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, 158 jaar geleden. Burgemeester Aboutaleb riep de regering daarbij op om excuses aan te bieden voor de slavernij. ,,Het is nooit te laat om excuses te maken", aldus Aboutaleb. ,,Aan Rotterdam zal het niet liggen.”
In de stromende regen (Aboutaleb: ‘De hemel huilt met ons mee’) onderstreepte de burgemeester nog eens dat Keti Koti, de jaarlijkse viering van het einde van de slavernij wat hem betreft een nationale feestdag wordt. ,,Keti Koti is van ons allemaal. Een nationale dag om te huilen en te helen. Een dag van vreugde en vieren.”
Op
Het slavernijmonument, zoals elk jaar de plek waar de slavernijherdenking in Rotterdam plaatsvindt. © Jan de Groen
Aboutaleb onderstreepte woensdagavond nog eens waarom Keti Koti volgens
Feitelijk was de slavernij pas in 1873 voorbij
Ahmed Aboutaleb, burgemeester
Hij wees er nog eens op dat landen als Denemarken, Groot-Brittannië en Frankrijk de slavernij al zestig jaar eerder hadden afgeschaft. ,,Maar hier hielden de koopman en de dominee elkaars hand nog 60 jaar stevig vast.” En ook na de officiële afschaffing was de slavernij nog niet voorbij, stelde de burgemeester. ,,Op 1 juli 1863 waren de 32.911 slaafgemaakte mensen nog lang niet vrij. Omdat zij zogenaamd nog moesten leren een ‘werkzaam en zedelijk leven’ te leiden. De wrange waarheid: het Nederlandse Gezag wilde nog zo lang mogelijk profiteren van deze goedkope arbeidskrachten. Feitelijk was de slavernij pas in 1873 voorbij.”
Rotterdam had een prominente rol in de Nederlandse slavernij, is uit recent onderzoek gebleken. De gemeente heeft nog geen excuses aangeboden voor het slavernijverleden, maar denkt daar wel over na.
Toeschouwers tijdens de herdenking. © Jan de Groen
| algemeen dagblad | Door: Peter Groenendijk