• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ABOP-FRACTIELEIDER KANAPÉ ZIET LIEVER ONMIDDELLIJKE STOPZETTING MENNONIETENPROJECT

| united news | Door: Redactie

Foto: Abop-fractieleider Obed Kanapé.

Als het aan Abop-fractieleider Obed Kanapé ligt, wordt het project om mennonieten naar Suriname te halen voor grootschalige agrarische productie per direct stopgezet.

De tegenstrijdige informatie over deze kwestie die circuleert, overheerst namelijk de maatschappelijke discussies, vindt hij. De tijd en energie die daarin gestoken wordt, kan beter geïnvesteerd worden in de aanpak van vraagstukken als onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid die volgens hem prioriteit hebben. Tijdens de begrotingsbehandeling riep hij de regering daarom op het project te parkeren en dit eventueel weer op te pakken wanneer alle ruis is weggenomen.

Andere assembleeleden hebben de regering om duidelijkheid gevraagd en

opgeroepen de behandeling van grondaanvragen die mogelijk verband houden met de beoogde landbouwactiviteiten van de doopsgezinden te staken. NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft de indruk dat personen te midden van de onduidelijkheid rond het mennonieteninitiatief gigantisch veel meer grond hebben aangevraagd dan wat de mennonieten nodig zouden hebben.

Het grootste gevaar komt volgens Parmessar van die groep die misbruik maken van de mennonietenkwestie om hun slag te slaan. Hij overhandigde grondaanvragen (totaal 560.000 hectare) van vijf stichtingen die opgericht zijn door dezelfde persoon aan de leiding van het parlement. Dat er zoveel ruis en commotie is ontstaan, komt volgens een vertegenwoordiger van

de mennonieten door de regering die volgens hem geen transparantie wilde.

Terwijl verschillende ministers en de vertegenwoordiger van de Mennonieten in Suriname, Ruud Souverein, bij diverse gelegenheden hebben aangegeven dat de doopsgezinden geen grond van de overheid zullen krijgen en dat ook niet wensen, blijkt anders uit stukken die opduiken.

Onder andere bereidverklaringen waarvan afschriften zijn gestuurd naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het kabinet van de president. Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer heeft vorige week in het parlement verklaard dat zij geen grondaanvragen ten behoeve van de mennonieten heeft gezien of afgehandeld.

Nu blijkt dat de bewindsvrouw vorig jaar bereidverklaringen ten behoeve van deze groep heeft getekend. Dit wordt beaamd door Souverein van Terra Invest Suriname & Guyana, het bedrijf dat de belangen van deze doelgroep in Suriname behartigt. Hij distantieert zich van grondaanvragen die door andere partijen zijn gedaan.

In een filmpje dat intussen viraal is gegaan, wijst Souverein enkele mennonieten op een figuratieve kaart aan waar bereidverklaringen zijn uitgegeven. “Ik had dat filmpje al gezien en ik weet ook waar het over gaat. Het is een uitleg over de aanvraag van voorbij Witagron, waarvan GBB heeft aangegeven dat het niet als één aanvraag behandeld mag worden, maar dat het perceel in stukken van minder dan 500 hectare gezien moet worden.

De kaart die ik in mijn handen heb gaat hierover. Uiteindelijk is het dus niet behandeld als één aanvraag maar als meer dan 70 aanvragen. Niet zo gek voor een perceel van 35.194 hectare als je het verdeelt in stukken van minder dan 500 hectare. Ik kan het zelf niet anders zien dan dat het een heksenjacht is van een op hol geslagen menigte.

Nogmaals uiteindelijk is er slechts één bereidverklaring ontvangen en zijn we met het project aldaar gestopt”, aldus de Terra Invest-vertegenwoordiger tegenover de media. Hij voegt eraan toe dat de stappen die ondernomen moeten worden om een bereidsverklaring tot een beschikking te maken niet zijn ondernomen en ook niet ondernomen zullen worden. “De bereidverklaring vervalt dan automatisch”.

De informatie over de mennonietenkwestie die de samenleving heeft en wat de regering verkondigt, verschilt dermate van elkaar, vandaar dat dit project onmiddelijk gestopt dient te worden, vindt Abop-fractieleider Obed Kanapé. “Hoe meer we erover praten, hoe groter die verwarring wordt. We vragen van de regering, onze regering, om dat van de mennonieten vanavond, nu, stop te zetten”, stelde de fractieleider.

Hij voegde eraan toe dat het initiatief met de beste bedoelingen kan zijn genomen, maar vanwege de ontstane ruis is het volgens hem het beste om dit voor het moment te parkeren en de initiatiefnemers uit te leggen waarom dat besluit is genomen.

Zodra dat is gebeurd, is deze kwestie geen onderdeel meer van de maatschappelijke discussie en kunnen regering en samenleving zich concentreren op de belangrijke zaken die aangepakt moeten worden, zoals verbetering van onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid.

Kanapé vindt dat de samenleving te veel tijd en energie verspilt met deze discussie. “Als Suriname zegt ‘we willen ze niet, dan willen we ze niet’. Dat is ons goed recht”, aldus de politicus.

NDP-fractielid Melvin Bouva hield Kanapé tijdens een interruptie voor dat het een minister uit zijn partij is die de bereidverklaring ten behoeve van mennonieten heeft getekend. Indien de Abop-fractieleider van oordeel is dat deze groep niet geaccommodeerd moet worden, zou hij dit alvast intern in de Abop aan de orde moeten hebben gebracht “en geen show in DNA moeten opvoeren”. Bouva: “We zijn moe van de shows die worden gemaakt”. Hij riep Kanapé op in zijn partij op te treden tegen wat hij niet goed vindt.

Volgens hem is niet alleen het vraagstuk rond de mennonieten duister, maar wordt de verwarring gebracht door de manier waarop het grondbeleid wordt uitgevoerd door Kanapé’s partijgenoot minister Dinotha Vorswijk. Bouva wees daarbij op verschillende projecten waar op dubieuze wijze gronden zijn uitgegeven. Daar zijn niet de mennonieten in aanmerking gekomen, maar collega’s van de Abop-fractieleider, stelde de NDP’er.

Ook Abop-fractielid Renet Wakhi maakt zich druk om de perikelen rond de komst van de doopsgezinden. Hij vroeg zich af of zijn bezorgdheid over de vermeende gronduitgifte aan mennonieten terecht is. De volksvertegenwoordiger uit het uiterste zuiden van Suriname gaf aan evenals NPS-assembleelid Patricia Etnel de indruk te hebben dat assembleeleden de regering moeten bedelen om informatie over grond die Surinamers toebehoort.

“Wat gebeurt er precies in het binnenland? Wat is het beleid dat door de regering wordt gehanteerd ten aanzien van de gronden die na aanname van de wet Collectieve Rechten van Inheemsen en Tribale Volken aan de bewoners van het gebied zal toebehoren?” wilde hij weten. De Abop-parlementariër vroeg zich af of de regering nog op meer rechtszaken tegen de staat Suriname zat te wachten.

Non-transparantie zijdens de regering is volgens Souverein de basis van de ontstane situatie. “Direct na de toestemming van de regering hebben wij ten zeerste gepleit voor een gezamenlijke bijeenkomst voor pers en samenleving. Ik denk dat we het ook daarna zeker meer dan tien keer hebben voorgesteld.

Wij zijn voor dialoog, transparantie en afstemming. De regering heeft hier echter vanaf het begin nooit voor gekozen en dat is een slechte zaak”, stelt hij. Souverein voegt eraan toe dat dergelijke grote projecten alleen doeltreffend kunnen worden ingevoerd met goed overleg en transparantie. De bedoeling van het project is dat doopsgezinden uit enkele Latijns-Amerikaanse landen zich in Suriname komen vestigen en zich op grote schaal gaan bezighouden met agrarische productie.

GERELATEERD: SANTOKHI VERZEKERT DAT MENNONIETEN GEEN GRONDEN ZULLEN KRIJGEN

GERELATEERD: GBB-MINISTER VORSWIJK |  GEEN GRONDEN TOEGEWEZEN AAN MENNONIETEN DOOR REGERING

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie