• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ZO ZAL HET SURINAME MUSEUM ERUITZIEN

| united news | Door: Redactie

Bron: At5.nl

In het pand aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang vereniging Ons Suriname en The Black Archives huisden wordt op dit moment gebouwd aan het Suriname Museum.

Op 29 november gaat het open. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, de cultuur, de bevolking en de relatie tussen de voormalige kolonie en Amsterdam. Jan Gerards, voorzitter van Stichting Suriname Museum: “Ook bij Nederlanders van Surinaamse afkomst is er weinig kennis over hun geschiedenis.”

Dat het Suriname Museum in Amsterdam komt is niet toevallig. In 1683 werd de stad mede-eigenaar van de kolonie Suriname en verdiende

ze met de West-Indische Compagnie tot ver in de 19e eeuw grof geld aan de slavenhandel. Maar het slavernijverleden en het plantageleven is slechts een deel van wat er op de bijna 1300 vierkante meter museumvloer te zien en te doen is.

Rijkdom

Het museum van drie verdiepingen laat de enorme rijkdom aan flora en fauna van Suriname zien, en de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, zoals de creolen, de Javanen, Hindoestanen, Chinezen, marrons (gevluchte Afrikaanse slaven die in de oerwouden en binnenlanden in stamverband leven) en de boeroes, de kolonisten, arbeiders en boeren die halverwege de negentiende eeuw naar Suriname trokken. Er komt

een museumshop, een kindertentoonstellingen en ook de vernieuwde bibliotheek van The Black Archives wordt in het museum gevestigd.

Boni

Er is een levensecht beeld in de maak van Boni, de vrijheidsstrijder die vanuit Fort Boekoe een guerrillabeweging leidde en slaven bevrijdde. Er is ruimte voor de verschillende Surinaamse culturen, kunst en de bezoeker kan zich met een VR-bril in Suriname wanen. Jan Gerards: “De derde verdieping vertelt het verhaal van Surinamers in Nederland en de grote migratie vanaf 1975. Er is te zien hoe ze zich hebben geworteld en welke bijdrage ze hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving.”

“Ook onder Nederlanders van Surinaamse afkomst is er weinig kennis van de Surinaamse geschiedenis” JAN GERARDS – SURINAME MUSEUM

“We zijn twee jaar bezig geweest om voor elkaar te krijgen dat dit museum er gaat komen”, vertelt Gerards.  “Het is belangrijk dat het museum er komt. Er is veel onbekend onder jongeren over Suriname. En niet alleen bij Nederlanders, maar ook bij Nederlanders van Surinaamse afkomst is er weinig kennis van de Surinaamse geschiedenis.”

50.000 bezoekers per jaar

De komende maanden moet er nog keihard gewerkt worden om het museum op tijd af te krijgen. Uit depots van het Wereldmuseum, het Zeeuws archief, privéverzamelaars en de Rijksdienst cultureel erfgoed zijn objecten en archiefstukken uitgezocht. Gerards hoopt op zo’n 50.000 bezoekers per jaar. Van alle leeftijden en afkomst. “We leven met elkaar samen dus dan is het goed om meer van elkaar te weten.”

MENS EN MAATSCHAPPIJ

 

 

 

| united news | Door: Redactie