• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg

| starnieuws | Door: Redactie

De 56e Diesrede is vrijdagavond in de Centrumkerk uitgesproken door hoogleraar Wilco Zijlmans.

"In het Suriname van vandaag staan we voor grote uitdagingen: armoede, honger, ongelijkheid, ondermaats onderwijs en een inzakkende gezondheidszorg zijn enkele van de problemen die we dringend moeten aanpakken. Grote uitdagingen vereisen gedurfde acties om ze te overwinnen, en dat is waar de Sustainable Development Goals (SDGs)

om de hoek komen kijken. Ze zijn ontwikkeld om een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen, en we hebben allemaal een rol bij het bereiken ervan. Deze doelen die in 2030 behaald moeten worden, gelden voor alle mensen in de wereld en dus ook in Suriname." Dit hield prof. dr. Wilco Zijlmans zijn gehoor voor tijdens de 56e Diesrede van de Anton de Kom Universiteit van Suriname vrijdag in de Centrumkerk.

De diesrede had als titel: Hoe kiezen wij voor een gezond en welvarend Suriname? Uitdagingen en kansen ter verbetering: ons áller zorg. Zijlmans kaartte aan dat moedersterfte in

Suriname met 130 per 100.000 levende geboortes een van de hoogste in de Caribisch- en Zuid-Amerikaanse regio is, ondanks het feit dat Suriname als een hoog middeninkomensland wordt gekwalificeerd en de beschikbaarheid van verloskundige zorg in het grootste deel van het land is.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd en dat is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Ook in Suriname is dat het geval. Bloedarmoede blijkt ook vaak voor te komen in Suriname. 55% van de zwangeren heeft last van bloedarmoede, voor de vrouwen in het binnenland ligt dat percentage zelfs op 63%. Naast blootstelling aan zware metalen, stress en depressie kan ook bloedarmoede bij zwangere vrouwen een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Zijlmans is uitgebreid ingegaan op verschillende aspecten van gezondheidszorg en het onderwijs.

De SDG-doelen roepen op tot verbetering van het onderwijs, de gezondheidszorg, het scheppen van fatsoenlijke banen voor iedereen, en tot bescherming van ons tropisch regenwoud. Ze schetsen een beeld van een toekomst waarin vooruitgang voor eenieder gerealiseerd wordt, waar klimaatverandering een halt wordt toegeroepen en alle mensen in vrede en welvaart kunnen leven, voerde de wetenschapper aan.

Voor een goede gezondheidszorg en kwalitatief hoogstaand onderwijs is nodig:- Een sterk netwerk van organisaties, die actief samenwerken om de SDG’s in 2030 te realiseren, en binnen deze context met name de doelen 3 (goede gezondheid en welzijn) en 4 (kwaliteitsonderwijs).

- Een breed gedragen gezamenlijke routekaart en plan van aanpak uitgestippeld voor de komende 20 jaren waaraan komende regeringen zich zullen blijven committeren gedurende de gehele periode.

- Voldoende financiering van dit programma met de verzekering dat dit gegarandeerd wordt gedurende de gehele uitvoering van het plan van aanpak. De revenu’s die Suriname in het vooruitzicht heeft de komende jaren kunnen dit mogelijk maken.

- Een sterke brede beweging van Surinaamse burgers, die actief meedoen. De belangrijkste overweging daarbij is dat in een samenleving gestoeld op het democratisch principe een bijdrage van de burgerij onvermijdelijk is. Zelfwerkzaamheid zal steeds gestimuleerd moeten worden. De burger zal steeds medebouwer aan de maatschappij c.q. samenleving moeten zijn.

Deze 4 punten dienen volgens Zijlmans krachtig ter hand te worden genomen. "Daarbij zullen ook onze jonge ADEK studenten als toekomstige beleidsmakers de vaandeldragers moeten worden om dit programma tot een succes te maken. En dan hebben wij over 1 generatie (20 jaren) een prachtig groen, welvarend en gezond Suriname, waar onze toekomstige generaties de vruchten van zullen blijven plukken tot in de lengte van dagen."

| starnieuws | Door: Redactie