• zondag 26 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WWF-Guianas verwacht over vijf maanden activiteitenplan met bijbehorende kosten

| de ware tijd | Door: Redactie

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — De achtergrond is de rustgevende, natuurlijke omgeving van Clevia Park, het initiatief van ondernemer Jim Rassam die in harmonie met de natuur de plek tot ontwikkeling brengt. WWF-Guianas heeft vorige week in het park een meerdaagse ontmoeting gehouden met leden van het team uit Suriname en Guyana dat werkt aan het project Sustainable Forest Livelihoods for Communities of Guyana and Suriname.

Samen met Jerry A-Kum, de coördinator van het SFL-programma, legt WWF Guianas-directeur David Singh uit dat deze soort initiatieven als Clevia Park kunnen dienen als voorbeeld van duurzame projecten waar gemeenschappen in het binnenland

van kunnen leren. “Ook onderlinge uitwisseling van gemeenschappen in Suriname en Guyana die al succes boeken bij duurzame projecten is van belang binnen dit project. Zo kunnen we leren van de kennis die er al is om het gezamenlijke bos te behouden”, zegt Singh die liever vandaag dan morgen de uitwisseling ziet gebeuren.

“We moeten ons herpositioneren en dat is een ware uitdaging”

Bosbedekking behouden

Het SFL-project dat door de Europese Unie gefinancierd, door het Franse Ontwikkelingsagentschap gefaciliteerd en door WWF-Guianas uitgevoerd wordt, is vorig jaar maart begonnen en is nu op weg naar de fase van implementatie. De bedoeling is om met

de lokale gemeenschappen duurzame initiatieven te ontplooien of te ondersteunen om zo ertoe bij te dragen dat de bosbedekking van Suriname behouden blijft en voor de natuur schadelijke activiteiten voorkomen worden.

“We hebben met een consortium van consultants in Suriname en Guyana op 16 januari een contract getekend”, zegt A-Kum. De consultants zullen in maart beginnen met ontmoetingen met mensen in de gemeenschappen in Para-Oost en Boven-Suriname en in Guyana met inheemsen en van het bos afhankelijke groepen in drie regio’s. “Het zullen krutu zijn. En ongeveer over vijf maanden verwachten we hun aanbevelingen van te houden activiteiten in de gemeenschappen en de daaraan gekoppelde kosten.”

Gekozen gebieden

In Suriname is voor nu gekozen voor Boven-Suriname en de inheemse gebieden in Para. “Dit hebben we gedaan omdat we in deze gebieden werkelijk een impact kunnen hebben. We hebben daar al eerder gewerkt en hebben al contacten met organisaties zoals Tropenbos Suriname die al activiteiten uitvoert binnen de gemeenschappen in het Boven-Surinamegebied. Zo kunnen we betere resultaten boeken”, zegt Singh. Andere gebieden zijn niet uitgesloten, benadrukt hij.

Binnen dit project moet dus met de mensen die er wonen gewerkt worden aan het opzetten of effectiever uitvoeren van bestaande initiatieven. A-Kum zegt dat misschien in een vroeg stadium al gestart kan worden met het uitvoeren van enkele projecten. “Bijvoorbeeld Tropenbos ondersteunen met de eigen projecten. Daarnaast hebben de dorpen Redi Doti, Cassipora, Pierrekondre-Kumbasi en Powaka al aangegeven dat zij in samenwerking met de Unesco-werelderfgoedsite Jodensavanne willen werken aan het verbeteren van hun toerismeproduct. Dat zouden we al snel kunnen ondersteunen.”

Ook bij uitwisseling tussen de twee landen onderling zien A-Kum en Singh al mogelijkheden. “Suriname en Guyana hebben in de jaren negentig al getekend voor het gezamenlijk ontwikkelen van een toerismeproduct. Dat kan nu opgepakt worden. Zo kunnen tourgidsen in de lokale gemeenschappen die in Guyana al gespecialiseerd zijn in vogelspotten gekoppeld worden aan tourgidsen in Suriname om zo te werken aan een gezamenlijk product. Dan kan het toerismeproduct in beide landen ten goede komen”, noemt A-Kum als voorbeeld.

Mijlpaal

Na de consultaties met de gemeenschappen kan een beter beeld verkregen worden over welke activiteiten uitgevoerd en ondersteund zullen worden. Een belangrijke mijlpaal in Suriname en Guyana is dat er voor elk van de twee landen stuurgroepen zijn ingesteld die de uitvoering van dit project in beide landen zullen monitoren en ook advies zullen geven.

Het werk van NGO’s als WWF-Guianas in landen als Guyana en Suriname is een uitdaging aan het worden omdat de olierijkdommen de gemeenschappen deels al hebben bereikt en in het geval van Suriname spreekwoordelijk voor de deur staan. “Het is dan een uitdaging om onze rol als NGO die voor natuurbehoud gaat relevant te houden. We vragen de consultants om daaraan ook aandacht te besteden binnen dit project. We moeten ons herpositioneren en dat is een ware uitdaging. Maar één die we niet uit de weg zullen gaan”, aldus Singh.

| de ware tijd | Door: Redactie