• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WILDERS IS IN VS ‘THE DUTCH TRUMP’

| united news | Door: Redactie

In Nederland gaat de vergelijking tussen de Amerikaanse oud-president Donald Trump en Wilders vaak niet verder dan hun kapsels. “Het lijkt erop alsof u beiden naar dezelfde kapper gaat”, zei Wilfred Genee vorige week tegen Geert Wilders. Ook buitenlandse media noemen deze gelijkenis, maar daar gaat het toch vaker over de inhoudelijke ideeën die raakvlakken tonen.

‘Rechtse provocateur Geert Wilders wint verkiezingen: de Nederlandse Donald Trump’, zo staat boven een artikel van de Amerikaanse zender Fox News. ‘Wilders wordt vanwege zijn populistische politiek al langer vergeleken met de Nederlandse Donald Trump. Maar in tegenstelling tot de voormalige Amerikaanse president leek hij

voorbestemd voor een leven lang in de oppositie’.

Politicoloog en Amerikadeskundige Raymond Mens begrijpt de vergelijking tussen Trump en Wilders wel. “Beiden zeggen natuurlijk: wij plaatsen Amerika en Nederland weer op één. Ze zijn beiden kritisch op migratie, genderbeleid, ontwikkelingshulp en klimaatplannen. En: beiden zien niets in het financieel en militair blijven ondersteunen van Oekraïne.”

Volgens Mens is de belangstelling van Amerikaanse media voor de Nederlandse politiek heel klein. Maar nu Wilders heeft gewonnen, besteden toch veel media er aandacht aan. The New York Times stuurde zijn lezers zelfs een pushmelding na de exitpoll: ‘Extreemrechtse partij wint Nederlandse verkiezingen met een aardverschuiving’,

was de kop. 

“Amerikaanse media plaatsen ontwikkelingen uit Nederland vooral in een Europees perspectief”, zegt Mens. “Dus als het om de verkiezingsoverwinning van de PVV gaat, noemen ze vooral dat hij kritisch is op de steun aan Oekraïne. Ook wordt aangestipt dat men in Brussel niet blij is met deze Hollandse Trump.”

De lijst met vooral Amerikaanse media waarin de vergelijking met Trump wordt gemaakt, is lang. Toch wordt het nergens echt uitgediept. Persbureau Bloomberg suggereert dat Wilders aan het eind van de campagne bewust switchte van blauwe naar rode stropdassen om de gelijkenis met Trump te benadrukken.

Inhoudelijk komt het bij de meeste vergelijkingen niet veel verder dan dezelfde ‘extreme ideeën op het gebied van migratie’. Een van het meest omstreden plan van Trump, een muur op de grens met Mexico om immigratie te stoppen, is vergelijkbaar met Wilders’ voornemen tot een migratiestop.

Daar waar Trump dit plan deels heeft kunnen uitvoeren, is het de vraag of dat Wilders lukt. Zelfs nu zijn PVV de grootste partij is en hij graag premier wordt, moet hij rekening houden met coalitiepartners. “Wilders is, geheel in de Nederlandse traditie, bereid tot compromissen. In het Amerikaanse tweepartijenstelsel is dat een stuk minder nodig. Trump is daarom veel harder dan Wilders”, zegt Mens.

| united news | Door: Redactie