• zondag 12 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wij zijn niet voor fresh capital’

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Onderwijs, capaciteitsversterking en industrialisatie. Dat zijn de drie domeinen waar het Diaspora Instituut Nederland (DIN) zich de komende periode op wil richten als ondersteuning aan de ontwikkeling van Suriname. Het instituut werd in juni gereanimeerd met de installatie van een nieuw bestuur door president Chandrikapersad Santokhi en kreeg als taak de relaties tussen bedrijven, organisaties, instituten en personen in Nederland en Suriname te bevorderen.

Diaspora wereldwijd inzetten

DIN-voorzitter John Brewster zegt tegen de Ware Tijd dat de afgelopen periode zaken ten aanzien van de Surinaamse diaspora werden gedaan met de rug naar de Nederlandse samenleving. Nu zal dat over een andere boeg gegooid

worden en zal ook de Nederlandse samenleving betrokken worden om de doelstellingen in Suriname te helpen realiseren. Daarbij zal onder andere gebruik gemaakt worden van de netwerken van de Surinaamse diaspora overal ter wereld.

“We moeten de illusie verlaten dat we Suriname met 600.000 mensen zullen ontwikkelen, waarvan maar 40 procent economisch actief is”

Het is niet de bedoeling dat de hulp of investeringen die nodig zijn perse van de Surinaamse diaspora moet komen. ”We gaan nu actief diasporadiplomatie inzetten”, zegt Brewster die momenteel in Suriname vertoeft en met regeringsautoriteiten, -instanties en andere partijen praat om samenwerkingsstructuren op te zetten. “Wij zijn

niet voor het fresh capital. Dat zijn we absoluut niet. Wij zijn er slechts voor het openen van deuren”, voegt de DIN-voorman eraan toe.

Pilot projecten

In de drie domeinen zullen enkele pilotprojecten worden gedaan. Ten aanzien van onderwijs zijn vijf scholen van verschillende niveaus geadopteerd. Er zullen activiteiten ontplooid worden die erin moeten resulteren dat deze scholen naar internationaal gangbare niveaus worden opgekrikt als het gaat om onder andere leermethoden en -trajecten en de wijze van onderwijzen. Ook het niveau van docenten en leerkrachten zal worden bijgeschaafd.

“De investeerder, een Nederlands familiebedrijf, staat al klaar met de investering. Het streven is om begin volgend jaar met de bouw van de fabriek te beginnen”

Op het stuk van industrialisatie zal er een project in de bosbouw worden uitgevoerd. Brewster legt uit dat het de bedoeling is dat waarde wordt toegevoegd aan grondstoffen die het land heeft. Suriname is een van de weinige landen zo niet het enige land ter wereld dat nog rondhout exporteert. Daar zal verandering in moeten komen.

De DIN-voorzitter vertelt dat er al vergevorderde plannen zijn om een moderne houtverwerkingsfabriek op te zetten. Met belanghebbenden in de houtsector wordt reeds gesproken over aanlevering van rondhout. De investeerder, een Nederlands familiebedrijf, staat al klaar met de investering. Het streven is om begin volgend jaar met de bouw van de fabriek te beginnen.

Belastingdienst

Bij capaciteitsversterking zal als proefproject begonnen worden met de Belastingdienst. Daar is er sprake van capaciteitsgebrek waardoor de prestaties van de fiscus ondermaats zijn. Brewster merkt op dat remigratie van de kennis en kunde in de Surinaamse diaspora nodig is.

Ook stelt hij dat het land niet ontwikkeld kan worden met een bevolking van ruim iets meer dan een half miljoen mensen. “We moeten de illusie verlaten dat we Suriname met 600.000 mensen zullen ontwikkelen, waarvan maar 40 procent economisch actief is”, zegt de voorzitter. Daarom zal er een gericht diasporabeleid, een zogenoemde Diaspora Engagement Policy ontwikkeld worden.

De eerste aanzet daartoe wordt op 21 augustus gegeven wanneer in samenwerking met Tabto Group in Mingle Lounge een symposium wordt gehouden. Daar zal voor het eerst in een open communicatie met de Surinaamse samenleving worden gesproken, zegt Brewster.

Tussen de 300 en 400 personen uit alle lagen en geledingen van de samenleving waaronder bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zullen worden uitgenodigd voor de discussie. Onder andere dit evenement zal de bouwstenen moeten aandragen voor een tien-punten actieplan.

Rol MKB

Winston Wilson van Tabto Group zegt dat bij het betrekken van de diaspora het bedrijfsleven, met name het klein en middelgroot bedrijf (MKB) een belangrijke rol zal spelen. Dit segment van de particuliere sector moet gestimuleerd en gefacilieerd worden door de overheid zodat ze goed kan gedijen en een bijdrage kan leveren aan de economie en de ontwikkeling van het land.

Hij benadrukt dat het MKB de motor dient te zijn van de economie, maar momenteel is dat de politiek. Daar dient verandering in te komen, door veel  meer zaken op basis van public-private partnerschappen te doen. Vooral de omslachtige bureaucratie moet weg en dient meer handhaving en naleving van wetten en regels te komen. “Momenteel schort het enorm aan de uitvoering en naleving van wetten”, aldus Wilson.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie