• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wetswijziging kiesstelsel aangenomen; BEP heeft zich onthouden van stem

| snc.com | Door: Redactie

De kogel is door de kerk, de Nationale Assemblee heeft de wetswijziging op ons kiesstelsel aangenomen. Zowel de oppositie als de coalitie hebben unaniem voor gestemd, op een afwezige na.

BRON: KEYNEWS

In totaal hebben 46 parlementariërs voor gestemd op de wetswijziging. BEP heeft zich van het stemmen onthouden, omdat er volgens de BEP-fractieleider, Ronny Asabina er nog veel gesleuteld moet worden en dat het als conceptwet moet worden aangenomen.

“Als fractievoorzitter vinden wij dat de verkiezingen 25 mei 2025 moeten doorgaan, maar we hebben moeite om onze zegen te geven aan aanpassingen waarvan wij niet overtuigd zijn of het gevoel hebben, dat deze

zullen bijdragen aan verbetering en versterking van onze democratie in termen van eerlijke, betere en kwalitatieve van ons geliefd land”, zegt Asabina.

Een van de zaken wat de BEP-fractie vooral tegen stuitte, is onder voorwaarde de wet aan te nemen om deze tussentijds te evalueren en te monitoren. Volgens Asabina zijn er voorbeelden over waar er afspraken zijn gemaakt voor evaluatie, maar niet zijn nagekomen. “Recentelijk nog de monitoring van de BTW wet. Al met al, wij als BEP-fractie zijn oneens met het product”, stelt de fractievoorzitter van de BEP duidelijk.

BEP

Er zijn door verschillende politieke

partijen, parlementair zowel buiten parlementair voorstellen ingediend. Uiteindelijk is gekozen voor de landelijke evenredigheid, initieel ook voorstel van de fractie van de VHP in de regering. “One person one vote en geen enkele stem blijft achter” dat is het idee achter de landelijke evenredigheidswetswijziging. Dat wil zeggen dat de DNA-leden gekozen worden op basis van het grootste gemiddelde en voorkeurstemmen. Verschillende parlementariërs die hebben gesproken praten over een historisch moment voor ons land.

Tijdens de regeringsronde heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven dat ondanks de verschillende inzichten er toch een consensus is bereikt. En complimenteerde het parlement voor hun inzet. “Zo een zwaarwichtige wet, voor de eerste keer in onze geschiedenis, dat het parlement samen met de regering de verantwoordelijkheid naar zich toetrekt en dat geeft ons enorme genoegdoening”, merkt Santokhi op.

Het werk begint volgens de president pas vandaag na de aanname van de wetswijzigingen. Naast de samenleving op de hoogte brengen over de nieuwe wetswijziging, moet ook het Kiesbureau, politieke partijen en alle andere structuren die nodig zijn voor het voorbereiden en uitzetten van de verkiezingen op 25 mei 2025.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie