• woensdag 04 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WETENSCHAPPERS ONTDEKKEN AAN WELKE LICHAAMSGEUREN MUSKIETEN DE VOORKEUR GEVEN

| united news | Door: Redactie

Muskieten gebruiken lichaamsgeur en koolstofdioxide om hun slapende menselijke doelwitten op te sporen, en een uitgebreid veldexperiment in Zambia toont aan dat zeurende insecten bepaalde lichaamsgeuren verkiezen boven andere.

Om het belang van koolstofdioxide en lichaamsgeur bij de voorkeur van muskieten te testen, bouwde een team onderzoekers uit de VS en Zambia een 20m vierkante ‘vliegkooi arena’. Ze lieten vervolgens 200 hongerige muskieten los in de arena en volgden hun activiteit met behulp van infrarood bewegingscamera’s. De studie is gepubliceerd in Current Biology. “Deze muskieten jagen gewoonlijk op mensen in de uren voor en na middernacht”, zegt auteur Conor McMeniman, assistent-professor aan

de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en het Johns Hopkins Malaria Research Institute.

“Ze volgen geursporen en convectiestromen die van mensen uitgaan, en meestal gaan ze huizen binnen en steken ze tussen 22.00 en 2.00 uur. We wilden de olfactorische voorkeuren van muskieten beoordelen tijdens de piekperiode waarin ze op pad zijn en actief zijn, en ook de geur van slapende mensen tijdens datzelfde tijdsvenster beoordelen.” Gelijkmatig verspreide, verwarmde ‘landingsplatforms’ werden aan de rand van de vliegarena geplaatst.

In het eerste experiment werden deze platformen voorzien van lokaas – sommige met CO2 of lichaamsgeur en andere zonder. Muskieten werden niet aangetrokken

tot de verwarmde landingsmatten, tenzij ze ook met kooldioxide waren uitgerust. Menselijke lichaamsgeur was een aantrekkelijker lokaas dan kooldioxide alleen. In het tweede experiment sliepen zes mensen in eenpersoonstenten die zes opeenvolgende nachten rond de arena waren geplaatst.

De tenten waren verbonden met de arena door afgeschermde aluminium buizen en ventilatoren met lage snelheid die de lichaamsgeur van elke persoon uit de tent in de vliegarena en op het landingsplatform brachten. Naast het registreren van de voorkeuren van de muskieten, verzamelden de onderzoekers nachtelijke luchtmonsters van de tenten om 40 verschillende chemische componenten van ieders lichaamsgeur te karakteriseren en te vergelijken.

Ze ontdekten dat muskieten consequent meer aangetrokken werden door bepaalde lichaamsgeuren dan door andere.

Muskieten werden meer aangetrokken door mensen met een lichaamsgeur die meer carboxylzuren bevatte (waarschijnlijk geproduceerd door huidmicroben), dan door mensen met een lager gehalte aan carboxylzuren en een hoger gehalte aan eucalyptol (mogelijk gerelateerd aan iemands dieet). Eucalyptol – een chemische stof die waarschijnlijk afkomstig is van plantaardig voedsel en smaakstoffen in het dieet van een persoon – was zeer overvloedig aanwezig in de lichaamsgeur van de minst favoriete persoon in het cohort van zes personen.

De onderzoekers waren verrast door hoe effectief de muskieten potentiële menselijke maaltijden konden lokaliseren en kiezen binnen de enorme arena. “Als je ziet hoe iets uit een kleine laboratoriumruimte, waar de geuren al aanwezig zijn, wordt verplaatst en de muskieten ze nog steeds vinden in deze grote open ruimte in een veld in Zambia, dan wordt duidelijk hoe krachtig deze muskieten zijn als gastheerzoekers,” zegt analytisch scheikundige Stephanie Rankin-Turner. Het onderzoek betrof de Afrikaanse malariamuskiet, een veel voorkomende malariavector in Afrika ten zuiden van de Sahara, en had tot doel een beter inzicht te krijgen in de factoren die menselijke aantrekkingskracht op de ziektedrager bepalen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat muskieten een reeks sensorische signalen gebruiken om hun doelwitten te identificeren, waaronder visuele en lichaamseigen warmte, geur, kooldioxide en vocht. Deze signalen hebben een verschillend ruimtelijk bereik – warmte reikt tot 50 cm, visuele signalen tussen 5 en 15 meter en kooldioxide en lichaamsgeur kunnen tot 60 meter reiken.

UNITEDNEWS | WETENSCHAP


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie