• zondag 29 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wereldwijde tarwetekorten zullen naar verwachting de activiteiten van NAMILCO niet treffen

| snc.com | Door: Redactie

Hoewel veel landen alert zijn op tarwetekorten en/of prijsstijgingen, zegt Roopnarine Sukhai, algemeen directeur van de National Milling Company of Guyana (NAMILCO), dat het bedrijf geen uitdagingen verwacht.

Bron: newsroom.gy | Google Translate

Sukhai reageerde donderdag op zorgen over de zich ontwikkelende bedreiging van de voedselzekerheid op het hoofdkantoor van het bedrijf in Agricola, East Bank Demerara. Hij legde uit dat Guyana eerdere tarwetekorten heeft kunnen overwinnen omdat het tarwe importeert uit Noord-Amerika en niet uit Rusland of Oekraïne.

En mocht het tekort de aanvoer uit Noord-Amerika verstoren, zegt Sukhai dat Guyana kan vertrouwen op markten die recenter met hun eigen productie zijn

begonnen.

“Het zal uiteindelijk de supply chain beïnvloeden (maar) hoeveel? We weten het niet omdat ze in andere delen van de wereld hebben gecompenseerd door meer te planten.

"Dus het zou niet zo ingrijpend zijn als toen een jaar geleden werd aangekondigd dat ze de export uit Oekraïne zouden blokkeren. Het zal niet meer zo belangrijk zijn als het was, denk ik', zei de algemeen directeur.

Toch meldde de BBC maandag dat Rusland zich terugtrok uit een overeenkomst van de Verenigde Naties (VN) die een veilige doorgang van graanzendingen vanuit de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, over de Zwarte Zee garandeerde.

Moskou waarschuwde donderdag dat

alle schepen die daarheen gaan, zouden worden gezien als partij kiezen voor Kiev. Sindsdien heeft Rusland de graanfabrieken van Oekraïne in Odessa en andere steden gebombardeerd.

Sommigen vrezen daarom dat er voedseltekorten zullen ontstaan. Ook zijn mensen beducht voor prijsstijgingen vanwege het beperkte aanbod.

Sukhai zei echter dat NAMILCO vertrouwt op zendingen tarwe die met tussenpozen van zes tot zeven weken worden aangevuld.

“We hebben een zeer beperkte opslag, dus we proberen altijd tot het maximum bij te vullen, we gebruiken en dan komt er een vat binnen om weer te tappen.

"We hebben nooit tekorten gehad in de meer dan 54 jaar dat we als bedrijf actief zijn, behalve toen het in het land werd verboden", zei Sukhai.

Hoewel het bedrijf er zeker van lijkt te zijn dat het niet snel door het tekort zal worden getroffen, toen Rusland in februari 2022 de invasie van Oekraïne begon, was er een prijsstijging van 15% voor zijn meelproducten.

In een verklaring van het bedrijf in mei 2022 werd opgemerkt dat tarwe in slechts drie weken wereldwijd met 40% was gestegen en dat ook de kosten van verpakking, additieven en brandstof waren gestegen.

Kort daarna vertelde de operations manager van het bedrijf, Ralf Hemsing, aan de News Room dat de situatie in de gaten werd gehouden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie