WATERPEIL NEDERLANDSE MARKERMEER IS EXTREEM HOOG
| united news | Door: Redactie
Auteur: Linda van Beest | Bron: Nu.nl
Het waterpeil in het Markermeer is voor het eerst “extreem hoog”, meldt Rijkswaterstaat.
Bij Edam staat het water inmiddels 38 centimeter boven het NAP. In Monnickendam, Volendam en ook Warder zijn verschillende maatregelen genomen vanwege hoogwater. Hoewel het Markermeer al buiten zijn oevers treedt, is het waterschap niet in paniek. “De dijken zijn veilig. Daar maken we ons geen zorgen over”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. “Maar we zetten extra personeel in om de dijken constant te controleren.”
Er is naar een alarmfase opgeschaald omdat er “op stel en sprong” teams nodig zijn om voorzorgsmaatregelen te
Rijkswaterstaat zette in de nacht van donderdag op vrijdag dijkwachten in op Marken, omdat er eerder op de avondzorgen waren over de stabiliteit van de dijk.
De huidige waterstanden geven een onvoorspelbaar beeld. “We hebben het onder controle, maar de situatie is wel zorgelijk en zeer uitzonderlijk”, zegt de woordvoerder. “Deze waterstand komt eens in de honderd jaar voor.”
Gemeenten en bewoners nemen extra maatregelen
Het waterschap blijft de situatie samen met gemeenten en Rijkswaterstaat monitoren. “De dijken
Het waterschap is verantwoordelijk voor de dijken, de gemeenten voor de gebieden daaromheen. Zo nemen gemeenten en bewoners zelf ook extra maatregelen. In Monnickendam zijn zandzakken neergelegd en meerdere kades afgesloten. Op een enkele plek komt het water wel door de zandzakken heen, zoals in de haven.
Wat zijn buitendijkse gebieden?
Buitendijkse gebieden zijn (landbouw)gebieden die aan de rivier- of zeezijde van een dijk liggen. Dat zijn vaak slikgronden, begroeide gebieden of wadden. Aan de rivieren zijn het overstroomgebieden. Maar er staan ook woningen. In Nederland wonen zo’n 100.000 mensen in een buitendijks gebied.
KLIMAAT
| united news | Door: Redactie