• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Water schiet te hulp? De oplossing van het Deense bedrijf (HPSG) voor het raadsel van de opwekking van energie

| cfi.co | Door: Lúcia Carvalho Andersen

Nieuwe geïntegreerde energieduurzaamheidstechnologie klaar voor Afrika

14 jan 2020 - Zonne- en windenergie worden veel gebruikt en leveren verbluffende resultaten op. Het probleem - tot nu toe - was dat de geproduceerde energie onmiddellijk moet worden verbruikt. Opslag is bijna onmogelijk. Batterijen zijn duur en verre van efficiënt. Groene energiesystemen zijn van oudsher afhankelijk van het elektriciteitsnet om overschotten te verkopen of te kopen als de weersomstandigheden niet gunstig zijn.

Een Deens bedrijf dat eigendom is van en geleid wordt door Jesper Nielsen Family, Hybrid Power System Group (HPSG), brengt daar verandering in. Het heeft een systeem ontwikkeld om het overschot te

kanaliseren en om te zetten in waterstof. Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager die kan worden gebruikt om in de behoeften van de industrie en de publieke sector te voorzien.

"Water is de steenkool van de toekomst", schreef Jules Verne in "The Mysterious Island", 1874. Nou, de toekomst is nu. Industriële waterstof is ontstaan door verbranding van fossiele brandstoffen, waardoor het

duur en vervuilend is. Het hybride energiesysteem van HPSG combineert zonnepanelen en windmolens om op een milieuvriendelijke manier waterstof te maken.

De overtollige elektriciteit die wordt opgewekt door zon en wind kan waterstof produceren door middel van elektrolyse, een proces dat waterstof van zuurstof scheidt terwijl er een elektrische stroom door water gaat. Zuurstof wordt verkocht aan de industrie, maar de waterstof wordt opgeslagen in tanks en zal op zijn beurt worden gebruikt om elektriciteit op te wekken als er geen wind of zon is. Dezelfde waterstof kan ook worden gebruikt om auto's en voertuigen op waterstof-brandstofcellen van brandstof te voorzien. Deze technologie kan constante off-grid energie produceren tegen een fractie van de kosten voor elektriciteitsleveranciers.

De hybride voedingssysteemkits zijn een efficiënte oplossing voor afgelegen gebieden, eilanden of gebieden die niet door een elektriciteitsnet worden bediend. Nielsen ontwikkelde verschillende eenheden op basis van energetische behoeften, inclusief ramp- en noodscenario's. Deze kant-en-klare noodkit wordt vervoerd in vijf containers en kan binnen 48 uur in afgelegen gebieden worden geïnstalleerd om voldoende elektriciteit te leveren voor basiskookbehoeften.

Grotere HPSG-units kunnen een hele stad van stroom voorzien, met een constante productie van 25 MW / uur. HPSG Ghana ontwikkelt een opwekkingssysteem dat bestaat uit vier hybride stroomgeneratoren van 25 MW op een terrein van 1100 hectare in Ningo Pram Pram in het district Dangme West, met opschaling voor verschillende locaties tot 1000 MW in 2025. De producten van de HPSG zullen waterstofgas zijn. , industriële zuurstof en elektriciteit. De fabriek zal eigendom zijn van en geëxploiteerd worden door HPSG Ghana in combinatie met een 25-jarige, door de staat gegarandeerde Power Purchase Agreement (PPA). Het project bestaat uit vier hoofdfasen voor installatie en inbedrijfstelling gedurende vier jaar.

HPSG is op zoek naar financiële partners voor langdurige samenwerking om de investering van € 250 miljoen te halen. Eén structuur voor schuldfinanciering heeft een aflossingsperiode van 15 jaar (met vijf procent rente en volledige zekerheid voor alle activa plus een volledige verzekering voor bedrijfsonderbreking die leningen en rentebetalingen dekt).

De verzekeringsdekking wordt rechtstreeks aan investeerder of bank verstrekt door externe verzekeraars zoals Codan Insurance Denmark of Zürich Insurance. DLA Piper verzorgt de projectadministratie.

Bron: https://cfi.co/projects/2020/01/water-to-the-rescue-danish-firms-solution-to-energy-generation-riddle/

 

| cfi.co | Door: Lúcia Carvalho Andersen