Wahki: Begroting houdt geen rekening met mensen Coeroeni
| starnieuws | Door: Redactie
“Heri libi te na dede mi wan’ feti gi mama Sranan maar a gersi a regering no wan feti gi ala Srananman”. Zo eindige Renet Wahki (ABOP/PL) zijn spreekbeurt tijdens de begrotingsbehandeling. Hij maakte recht uit zijn hart de noden
Het Assembleelid bracht in herinnering dat Kwamalasamutu in het verleden 7 vaten brandstof per maand kreeg voor de garantie van elektriciteit gedurende 12 uren per dag. Nu krijgt het dorp 2-3 vaten waardoor alleen van 19.00 uur in de tot 21.30 uur stroom kan worden geleverd. "Wij in Kwamalsamutu zien dus maar
Aan de regering vroeg de volksvertegenwoordiger of zijn bezorgdheid over gronduitgifte aan de Mennonieten terecht is omdat het lijkt alsof DNA de regering moet bedelen om informatie over grond die aan de Surinamers toebehoort. Wahki wilde weten wat er in het binnenland gebeurt en wat het beleid is van de regering over gronden die na de behandeling van de Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken aan deze volken zal toebehoren. Het lid stond ook stil bij de vernietiging van het binnenland door de houtkap en goudwinning die als zeer winstgevend staan aangemerkt. "Als de ontbossing zo doorgaat zal de parlementariër die over 30 jaar dit gebied vertegenwoordigt, zeggen dat de eerste parlementariër dat uit dit gebied kwam was geboren en getogen in het Amazone oerwoud, maar ik kom uit de woestijn aan de zuidgrens van Suriname met Brazilië", sprak Wahki.
Het ministerie van Defensie heeft op de begroting SRD 3 miljoen om de veiligheid te waarborgen. De ABOP'er vroeg of de veiligheid van de bewoners in het Coeroeni gebied met dit bedrag gewaarborgd is als er calamiteiten zich mochten voordoen want het bedrag is een grote grap. Hij vroeg daarnaast ook aandacht voor de aanpak van illegale buitenlanders die wonen en werken in het achterland. "De inheemsen zijn eigenlijk zeer vredelievend en meegaand maar we zijn allesbehalve volgzaam wanneer steeds weer onze rechten worden vertrapt, verworpen en als onbelangrijk worden beschouwd", stelde de ABOP-parlementariër.
Wahki wilde weten of er echt geen mogelijkheden zijn om landbouwprojecten te initiëren zodat er werkgelegenheid wordt gecreëerd voor de jongeren uit Kwamalasamutu. Hij gaf hierbij aan dat er vruchtbare gronden zijn die door gebruik te maken van de juiste technieken heel winstgevend kunnen zijn voor de bewoners. Volgens hem zijn er zoveel landbouw mogelijkheden maar dat het lijkt alsof de regering geen vooruitgang wil voor dat gebied. Aan de minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting vroeg Wahki wanneer de koopkrachtversterking, Algemene Kinderbijslag en de gelden voor mensen met een beperking uitbetaald zullen worden aan de mensen in het Coeroenigebied. Ook wilde hij weten of de mensen in Kwamalasamutu ook eens in aanmerking zullen komen voor fondsen om over adequate huisvesting te beschikken.
Aan de minister van Economische Zaken vroeg Wahki of het haar wel interesseert dat alles in Kwamalasamutu minstens driemaal duurder is dan in Paramaribo en de randdistricten en wilde weten wanneer het ministerie zal besluiten om controlewerkzaamheden uit te voeren om prijsopdrijving tegen te gaan. Hij stond ook stil bij de trieste situatie rond onderwijs in het gebied. Zo gaf hij aan dat de kinderen in het Coeroenigebied nauwelijks onderwijs hebben genoten in het eerste kwartaal vanwege de lage waterstanden in de rivieren. Wahki deelde mee dat er maar twee leerkrachten lesgeven in Kwamalasamutu en dat de overige mensen die helpen de school draaiende te houden van het gebied zijn en niet pedagogisch zijn opgeleid.
“Het mag toch niet zo zijn dat Surinaamse kinderen minimale onderwijsmogelijkheden hebben omdat ze toevallig in het Coeroenigebied zijn geboren. Hoe moeten de kinderen uit het gebied helpen Suriname te ontwikkelen als ze geen onderwijs krijgen”, betoogde Wahki. Hij kreeg enorm veel bijval van collega-Assembleeleden die hem prezen voor zijn treffende en inspirerende spreekbeurt.
| starnieuws | Door: Redactie