• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WAAROM GUYANESE OLIE DE HUIDIGE ENERGIECRISIS NIET KAN OPLOSSEN

| united news | Door: Redactie

Guyana maakt een indrukwekkende oliehausse door en het land ligt op schema om tegen 2030 meer dan een miljoen vaten per dag te produceren. 
Toch zal het niet kunnen bijdragen om een oplossing te zijn voor de huidige crisis, want het land zal enige tijd nodig hebben om de productie op te kunnen voeren. Realistisch gezien is de OPEC de beste optie als het gaat om het op de markt brengen van meer olie, maar analisten hebben twijfels over de reservecapaciteit.
De oorlog in Oekraïne, het daaropvolgende verbod van de Verenigde Staten(VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) op de invoer

van Russische olie en de Europese energiecrisis en leveringsbeperkingen, benadrukken allemaal de noodzaak om de wereldwijde productie van ruwe olie uit te breiden. Bijna een decennium van onderinvestering als gevolg van de ineenstorting van de olieprijs eind augustus 2014 zorgde voor aanzienlijke aanbodbeperkingen, die worden verergerd door de stijgende vraag naar energie naarmate de Covid-19-pandemie afzwakt.

Dit leidde tot een enorme stijging van de olieprijs, die verder werd ondersteund door de invasie van Moskou in Oekraïne en de Brent-benchmarkspiraal naar meer dan 130 dollar per vat stuurde, voordat hij scherp terugliep tot minder dan 100 dollar per vat. Verhoogde leveringsbeperkingen, teruglopende

olievoorraden en verbodsbepalingen door de VS en het VK op de invoer van Russische olie wijzen allemaal op een dringende noodzaak om de wereldwijde voorraden ruwe olie te vergroten. Dit is met name het geval nu de OPEC niet in staat of niet bereid is om de productie aanzienlijk uit te breiden.

Het is Guyana dat ideaal is gepositioneerd om te profiteren van de stijgende prijzen van ruwe olie. De voormalige Britse kolonie Guyana bevindt zich midden in een enorme offshore-olie-hausse die begon met de eerste aardolie-ontdekking van ExxonMobil in 2015 in het Liza-veld in het Stabroek-blok. Sindsdien heeft ExxonMobil samen met zijn partners Hess en CNOOC meer dan twintig significante olievondsten in het gebied gedaan. Exxon schat dat er minstens tien miljard vaten winbare olie in het Stabroek-blok zijn, waardoor Guyana grotere oliereserves heeft dan veel van andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Colombia en Ecuador.

Exxons Liza fase 1-project bereikte de geplande capaciteit in december 2020, waarbij de Liza Destiny FPSO 120.000 vaten per dag pompte. De opstartproductie bij de Liza fase 2 werd in februari 2022 door Exxon aangekondigd. De Liza Unity FPSO, die in oktober 2021 in Guyana arriveerde, zal naar verwachting medio 2022 220.000 vaten per dag verpompen, waardoor het olieveld van Liza een totale productie van ongeveer 340.000 vaten per dag zal hebben. Exxon is ook bezig met de ontwikkeling van het Payara-project in het Stabroek-blok waarvoor Prosperity FPSO wordt ontwikkeld, die naar verwachting in 2024 ingezet kan worden.

De olie-industrie van Guyana ligt op schema om een aanzienlijke productiegroei door te maken. Het land zal tegen 2030 naar verwachting 1 miljoen tot 1,2 miljoen vaten per dag verpompen. Hoewel dat laatste cijfer aangeeft dat Guyana uiteindelijk een substantiële bijdrage zal leveren aan de wereldwijde aanvoer van ruwe olie, zal de productie die in 2022 wordt toegevoegd van ongeveer 220.000 vaten per dag weinig doen om het tekort op te vullen dat is ontstaan door het verbod op de invoer van Russische olie. Rusland pompte in 2021 gemiddeld 10,5 miljoen vaten ruwe olie per dag op, dat dit jaar nog zal oplopen tot 11,05 miljoen vaten per dag verpompen gedurende 2022.

Rusland is daarmee ‘s werelds op een na grootste exporteur van ruwe olie, na Saoedi-Arabië, en levert dagelijks ongeveer 5 miljoen vaten ruwe olie, met West-Europa als primaire bestemming voor die export. Terwijl Europa 4,7 miljoen vaten ruwe olie per dag uit Rusland ontvangt, worden er slechts 670.000 vaten naar de VS gestuurd, wat in 2021 slechts 8% van de totale Amerikaanse aardolie-invoer vertegenwoordigde. Dat rangschikt Rusland als de op twee na grootste leverancier van ruwe olie aan de VS, na Mexico, dat op de tweede plaats staat met 710.000 vaten per dag in 2021 en Canada als eerste met 4,34 miljoen vaten per dag. Die cijfers onderstrepen waarom Washington, vooral in vergelijking met West-Europa, de invoer van Russische energie kon verbieden.

Het is dus moeilijk voor te stellen dat groeiende Guyana olieproductie de mogelijk stagnerende Russische ruwe olietoer naar Europa zal vervangen. De voormalige Britse kolonie zal naar verwachting in 2022 slechts ongeveer 220.000 vaten per dag toevoegen, wat slechts 4% van de Russische olieexport vertegenwoordigt. 
Guyana zal de wereldwijde olieproductie tegen het einde van 2024 ‘slechts’ met 440.000 vaten verhogen, lang niet voldoende om de honger naar olie in andere landen te stillen.
 

| united news | Door: Redactie