• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WAAROM EXXON VOOR FPSO’S KOOS IN GUYANESE WATEREN

| united news | Door: Redactie

Foto Beeld Fragment: Suriname Oil & Gas Overview | British Petroleum | Bron: OilNow.gy

ExxonMobil heeft besloten om het drijvende productie-, opslag- en verladingsschip (FPSO) te gebruiken voor elke olieontwikkeling offshore Guyana. Maar waarom?

Dat heeft het bedrijf uitgelegd in de milieueffectrapportage (MER) voor het voorgestelde Whiptail-project, dat het zesde in zijn soort voor de kust van Guyana zou zijn.

Hier volgt het inzicht van Exxon en haar partners, Hess en CNOOC, in deze beslissing.

1. De uitdagingen van de waterdiepte:
Zoals ExxonMobil aangeeft, bevinden de offshore reservoirs voor ruwe olie in Guyana zich in een uitdagend waterdieptebereik van ongeveer 1.500 tot 2.200 meter. Traditionele platforms met vaste poten

zijn ontworpen voor ondieper water tot 500 meter. Spangijpplatforms zijn weliswaar veelzijdiger, maar hebben hun grenzen rond de 1.500 meter. Gezien het unieke diepteprofiel van Guyana beperkte ExxonMobil zijn keuze tot de FPSO en de halfafzinkbare structuur.

2. Het geïntegreerde voordeel van FPSO’s:
Een van de belangrijkste overwegingen van ExxonMobil was de geïntegreerde opslag van olie. Hoewel zowel FPSO’s als semi-submersibles vergelijkbare volumes kunnen verwerken, biedt alleen de FPSO ingebouwde opslag. Dit in tegenstelling tot een semi-submersible, waarvoor een extra drijvende opslag- en verladingseenheid (FSO) nodig is, wat de complexiteit en de kosten verhoogt.

3. Economische en milieugevolgen:
ExxonMobil is van mening

dat het toevoegen van een FSO aan een semi-submersible leidt tot grotere bezorgdheid over het milieu, van meer luchtemissies tot mogelijke bedreigingen voor de kwaliteit van het zeewater en verstoring van de zeebodem. ExxonMobil wijst erop dat het gestroomlijnde ontwerp van de FPSO zowel de ecologische als logistieke uitdagingen vermindert.

4. Ontwerpflexibiliteit:
De flexibiliteit van FPSO’s was een ander belangrijk punt voor ExxonMobil. Deze schepen kunnen worden omgebouwd tot olieladingtankers of tot nieuwe, speciaal gebouwde rompen. Deze laatste kunnen grotere bovenbouwstructuren herbergen, wat een grotere operationele veelzijdigheid mogelijk maakt. Bovendien waardeerde ExxonMobil de afmeerflexibiliteit van FPSO’s, die kunnen worden aangepast aan zowel kalme als barre zeeomstandigheden.

De beslissing van ExxonMobil om een FPSO in te zetten voor de productie van ruwe olie in Guyana was gebaseerd op een combinatie van technische, economische en milieufactoren. Terwijl ze het potentieel van de oliereserves van het land aanboren, combineert hun keuze voor de FPSO efficiëntie met de noodzaak om de impact op het milieu te beperken.

Het bedrijf heeft tot nu toe goedkeuringen gekregen om vijf FPSO’s voor de kust van Guyana te plaatsen, waarvan er twee al aan het produceren zijn en een derde klaar is voor de eerste olieproductie, wat dat platform betreft. Het zesde project, Whiptail, bevindt zich in de aanvraagfase.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie