• vrijdag 07 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vrijlating na oplichtingbeschuldiging: ‘Zaak hoort bij civiele rechter’

| waterkant | Door: Redactie

Een Chinese concessiehouder die op zondag 2 februari in verzekering was gesteld nadat een andere ondernemer aangifte tegen hem had gedaan wegens oplichting, is op verzoek van zijn advocaat Maureen Nibte door het Openbaar Ministerie in Suriname in vrijheid gesteld.

De aangehouden man W.Y. had in januari 2024 met de aangever een overeenkomst gesloten, waarbij die laatste voor een bepaalde tijd hout mocht oogsten uit de concessie van de verdachte.

Bij het aangaan van deze overeenkomst betaalde de benadeelde 50.000 USD aan de concessiehouder. Echter, nadat de overeenkomst was gesloten, bleek dat de verdachte een groot bedrag aan openstaande concessierechten had bij

de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

De benadeelde kreeg daarom een waarschuwing van SBB dat hij geen hout mocht oogsten, anders zou al het hout in beslag worden genomen. De benadeelde betaalde daarop 350.000 SRD aan SBB om de openstaande schuld, die in de miljoenen SRD’s loopt, gedeeltelijk af te lossen.

Desondanks kon de benadeelde geen hout oogsten, terwijl hij al 50.000 USD aan de verdachte had betaald.

Nadat hij na een jaar nog steeds geen hout kon oogsten, eiste hij zijn geld terug van de verdachte. Toen de terugbetaling uitbleef, stapte de benadeelde naar de politie, waarna de verdachte werd aangehouden.

Advocaat Nibte

gaf aan dat dit een puur civiele vordering betreft en geen strafzaak. “Er is een overeenkomst tussen partijen gesloten, en als een van de partijen zich niet aan de overeenkomst houdt, levert dit wanprestatie op. De benadeelde moet dan naar de civiele rechter om ontbinding van de overeenkomst te vorderen. Dit is geen zaak voor de politie,” aldus de raadsvrouw.

Op dinsdag 4 februari werd de inverzekeringstelling rechtmatig getoetst door de rechter-commissaris. De advocaat was het hier niet mee eens en ging in beroep bij het Hof van Justitie door een beroepschrift 54c in te dienen.

Volgens de advocaat komt het vaker voor dat personen geldvorderingen, die tot het civiele recht behoren, proberen op te lossen door aangifte te doen bij de politie. Omdat mensen niet opgesloten willen worden, betalen ze vaak de schuld terug, waardoor de benadeelde de lange weg naar de civiele rechter niet hoeft af te leggen.

Voordat de behandeling van het beroepschrift zou plaatsvinden, besloot het Surinaamse Openbaar Ministerie echter tot onmiddellijke invrijheidstelling van de verdachte.

| waterkant | Door: Redactie