• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Voorzitter Vereniging Veehouders Nickerie: kortgeding lijkt op ‘langgeding’

| keynews.sr | Door: Redactie

“Het kortgeding lijkt op een langgeding”, zegt voorzitter Inder Jaglal van de Veehouders Vereniging Nickerie, die een kortgeding heeft aangespannen tegen Radjie Rijst Industries voor het beschadigen van het weiland van Stalweide Blok 3.

Het kortgeding werd door de vereniging ingediend bij de rechter op 14 april, Jaglal had gehoopt dat de zaak binnen een week afgewikkeld kon worden. maar dat is niet gelukt. “We hebben al de stukken ingediend en ook de tegenpartij is gehoord. Het wachten is nu op de rechter.” Hij heeft begrepen dat de zaak op 9 mei afgewikkeld zal worden. “We hopen dat er snel een

vonnis is, want het weiland wordt dagelijks beschadigd door Radjie.”

De vereniging heeft een schadeclaim ingediend omdat heel wat koeien sinds november verkocht, geslacht en verdwenen zijn. De vereniging eist ook een schadevergoeding voor de schade die aangebracht is aan de omheining, poort, gras en waterputten van het weiland. Ook zal er een vergoeding gevraagd worden voor de mentale schade van de veeboeren, die veroorzaakt is door de eigenaar van Radjie Rijst Industries.

Radjie Rijst Industries heeft op een controversiële manier ongeveer 198 hectare van Stalweide Blok 3 toegewezen gekregen door het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Jaglal zegt dat het

kweken van koeien een middel van bestaan is voor heel wat mensen in Nickerie, de dieren worden gestald op Stalweide Blok 3. “Als meneer Radjie dit doordrukt dan kunnen mensen hun brood verliezen en deze mensen kunnen op den duur gek gaan doen.”


Hij zegt verder dat in opdracht van Radjie een bestuurder van een graafmachine de poort heeft opengebroken die bij de ingang van Stalweide was geplaatst. “De graafmachine heeft delen van het weiland beschadigd en ook waterputten waar de dieren water uit dronken.”

Als er geen poort is, dan kunnen de koeien zich op straat bevinden, wat voor gevaar zorgt voor het verkeer en de dieren kunnen zich ook verplaatsen naar padieaanplanten. Hierdoor kunnen de padieboeren schade oplopen. Voor nu is er opnieuw een poort geplaatst bij de ingang en de veehouders zullen dit bewaken. “Elke keer dat we vandaar weggaan wordt de poort opengebroken. Je kan de veehouders of de minister verbieden om het terrein te betreden maar niet de koeien. De koeien zullen door grazen.”

 

| keynews.sr | Door: Redactie