• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Voorzitter bankiersvereniging pleit voor aangepaste bankbiljetten van SRD 500 en SRD 1000

| suriname herald | Door: Redactie

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), René van Rooij, dringt aan op het invoeren van aangepaste bankbiljetten van SRD 500 en SRD 1000. Hij is van mening dat het aanpassen van het bankbiljet van SRD 100 voordelen met zich meebrengt. Van Rooij wijst erop dat de huidige situatie leidt tot het uitgeven van tweehonderd biljetten uit de geldautomaat, wat betekent dat er tweehonderd transacties nodig zijn om aan het gewenste bedrag te komen.

Hij stelt dat als er biljetten van SRD 500 of SRD 1000 beschikbaar zouden zijn, zowel klanten als banken hiervan zouden profiteren. “We moeten elk biljet van

SRD 100 nauwkeurig tellen en controleren, en bovendien voortdurend de geldautomaten bijvullen vanwege de verminderde waarde,” merkt de voorzitter op tijdens een gesprek met Suriname Herald. “Als we gezamenlijk kunnen werken aan het aanpassen van de biljetten, zou dat helpen,” beweert de SBV-voorzitter.

Na het voorstel van de SBV onderzoekt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) momenteel de mogelijkheid om over te stappen naar de voorgestelde coupures, stelt Van Rooij. “De bank onderzoekt of het haalbaar is om dit jaar de nieuwe biljetten te introduceren. Dit zal het leven van klanten gemakkelijker maken. Door de geldontwaarding zijn mensen genoodzaakt om vaker en meer geld op te nemen. Bovendien dragen mensen nu grote hoeveelheden geld bij zich, wat eigenlijk niet nodig zou zijn als de biljetten worden aangepast,” legt Van Rooij uit. 

Hij benadrukt dat een biljet van SRD 100 momenteel slechts een waarde heeft van SRD 5. Volgens de voorzitter van de bankiersvereniging heeft de devaluatie ervoor gezorgd dat inkopen nu veel duurder zijn. Deze prijsstijging heeft ertoe geleid dat mensen steeds vaker geld moeten opnemen. 

“We moeten ervoor zorgen dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot hun geld. Momenteel wordt er bijvoorbeeld SRD 2000 in tweehonderd transacties opgenomen, maar als we biljetten van SRD 500 en SRD 1000 zouden hebben, zou dit minder vaak voorkomen, legt Van Rooij uit.

Hij gelooft dat met de productie van nieuwe biljetten, de bezorgdheid in de gemeenschap kan worden verminderd of weggenomen. Het hoogste wettige betaalmiddel in Suriname is momenteel het bankbiljet van SRD 100.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie