• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VISSERIJSECTOR GUYANA EN SURINAME BEZORGD OVER GEVOLGEN OLIESECTOR

| united news | Door: Redactie

Foto: De negatieve gevolgen van de offshore olie-activiteiten voor de kusten van Suriname en Guyana zorgen voor toenemende bezorgdheid in de visserijsector.

Er groeit toenemende bezorgdheid over de gevolgen van offshore-activiteiten voor de visserij.

In Guyana, waar een wereldklasse olie-industrie voor de kust is opgezet, zijn vissers overgegaan tot de verkoop van hun boten en visgerei omdat de activiteiten van de oliemaatschappijen de visgronden hebben verstoord. Dit dient als een waarschuwing voor Suriname, waar de visserijsector nog steeds bloeit.

De groeiende olie- en gasindustrie in Guyana wordt door velen gezien als een zegen voor de economie van het land, maar de potentiële impact

op het leven van de burgers die rechtstreeks worden getroffen door het toenemende scheepvaartverkeer tussen de haven van Georgetown en het Whiptail Development Project Area (PDA) is groot.

Dit omvat onder andere de verdere afname van de visserij-industrie van het land, aangezien de ontwikkeling van het nieuwe project zal leiden tot een verminderde beschikbaarheid van oceaangebieden voor commerciële en ambachtelijke visserij. Dit is gedocumenteerd in de Milieu Effect Rapportage (MER), die is goedgekeurd door de regelgevende instantie – het Milieu Agentschap – als onderdeel van het goedkeuringsproces om zijn Petroleum Production Licence veilig te stellen.

De MER erkent ook dat het toegenomen

verkeer niet alleen de visserij-industrie zal beïnvloeden, maar ook interferentie zal veroorzaken met commerciële ladingen.

Volgens de MER zal het consortium onder leiding van ExxonMobil een aantal ondersteunende scheepsreizen gebruiken van en naar een Guyana- of Trinidad- en Tobago-kustbasis voor de ontwikkeling en exploitatie van het project. Tijdens de ontwikkeling zullen er ongeveer 10 tot 15 retourvluchten per week zijn. Tijdens de installatie ongeveer drie tot vijf retourvluchten per week; en tijdens de productiefase ongeveer drie tot vijf retourvluchten per week.

Dit document herhaalt ook dat het US$12,7 miljard Whiptail Project gedurende de levensduur van het project een verscheidenheid aan mariene scheepsreizen zal genereren, waaronder het maritiem transport van projectmaterialen, benodigdheden en personeel, evenals de aanwezigheid van FPSO (Floating Production Storage and Offloading) schepen, boorschepen en grote installatievaartuigen.

“Deze maritieme activiteiten zullen mogelijk impact hebben op het scheepsverkeer van en naar de haven van Georgetown, open-oceaan scheepvaart in de nabijheid van de PDA (Production Development Area), de beperkte commerciële visserijactiviteit die plaatsvindt tot aan de PDA, en commerciële en ambachtelijke visserijactiviteiten binnen de transitcorridor tussen de PDA en de haven van Georgetown.”

Het bedrijf beweert echter dat project gerelateerde schepen en commerciële schepen naar verwachting veilig kunnen navigeren rond andere schepen in deze gebieden en als zodanig wordt de significante potentiële resterende impact op commerciële cargoschepen als verwaarloosbaar vermeld.

Uitbreiding op de commerciële vissersschepen voor de kust, geeft het bedrijf aan dat deze industrie de toegang tot sommige visgebieden die momenteel beschikbaar zijn voor hen zal verliezen en dat zij Project gerelateerd scheepsverkeer moeten vermijden waar dat momenteel niet het geval is.

Het merkt echter op: “Ambachtelijke visserij vindt plaats ver in het binnenland van de PDA, dus er zal geen verlies van toegang zijn voor ambachtelijke visserij. Ambachtelijke vissersschepen kunnen interferentie ondervinden door bewegingen van project gerelateerd scheepsverkeer.”

Volgens de MER “zullen er Notices to Mariners worden verstrekt om mogelijke interferentie met commerciële en ambachtelijke visserijvaartuignavigatie te verminderen, maar er zijn beperkingen, met name voor ambachtelijke vaartuigen, aan de effectiviteit van deze meldingen.

De ExxonMobil EIA erkent ook meldingen van een afname van de visvangst die sommige vissers van hun middelen van bestaan heeft beroofd en dat “sommige vissers gedwongen zijn hun boten te verkopen en ander werk te zoeken.

In veel gevallen zijn de visprijzen gelijk gebleven, terwijl de kosten van levensonderhoud zijn gestegen, en de afstand en inspanning om vis te vangen is ook toegenomen.“

De MER geeft ook toe dat de vangsten zijn afgenomen, wat heeft geleid tot langere dagen op zee, terwijl de inflatie heeft geleid tot hogere prijzen voor brandstof en apparatuur. “Andere complicaties zijn het verlies van geschoolde arbeiders en de operationele uitdagingen om nieuwe visgronden te vinden. Vertegenwoordigers van vissers gaven aan dat er een gebrek is aan stimulansen of andere ondersteuning voor de ambachtelijke visserijsector, in vergelijking met andere sectoren in Guyana,” volgens de Exxon EIA.

Met de uitbreiding van de industrie documenteert de MER dat het Project gebruik zal maken van onshore faciliteiten zoals kustbases, opslaggebieden, pijpleidingen, fabricage/onderhoudsfaciliteiten, magazijnen, brandstofdepots, helihaven, en afvalbeheerfaciliteiten om ontwikkelingsboringen, FPSO/SURF-installatie, inbedrijfstelling en opstart, productieactiviteiten en uiteindelijk ontmanteling te ondersteunen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie