Verplichte fooi in restaurants: Een ondoorzichtige praktijk
| dagblad suriname | Door: Redactie
Al jaren wordt klanten in Suriname in restaurants een verplichte fooi opgelegd, die bovenop de rekening komt. Het is volkomen onduidelijk daar operationele kosten inbegrepen zouden moeten zijn in de prijs van het voedsel.
Nog verontrustender is de onzekerheid over of deze “verplichte” betaling daadwerkelijk ten goede komt aan het personeel dat in deze etablissementen werkt.
De praktijk zou veel transparanter zijn als klanten direct aan de restaurantmedewerkers kunnen geven, om zo verzekerd te zijn dat hun bijdrage niet in de zakken van de eigenaren verdwijnt.
Veel restaurants zijn eigendom van Chinese ondernemers die vaak personeel van Chinese afkomst in dienst hebben. Waar
Het is hoog tijd dat er duidelijke regels komen die stellen dat een fooi niet als verplichting opgelegd mag worden. Klanten moeten niet gedwongen worden te betalen voor “slechte” service. Deze ondoorzichtige en onrechtvaardige praktijk moet worden aangepakt om eerlijkheid en transparantie in de horeca te waarborgen.
Ping Pong, een Londense dim sum-restaurantketen, vervangt de mogelijkheid voor klanten om met een kaart fooi te geven met een optionele ‘merk’-vergoeding van 15%. Deze verandering, die drie maanden voor nieuwe wetgeving komt die restaurants verplicht om alle fooien aan werknemers
Ping Pong verdedigt deze actie als een alternatief voor het verhogen van de menuprijzen. Dit beleid heeft tot grote zorgen geleid bij personeel en vakbonden, die het zien als een poging om de nieuwe wetgeving te omzeilen door werknemers hun verdiende fooien te ontzeggen.
| dagblad suriname | Door: Redactie