• woensdag 22 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veehouders Vereniging Nickerie spant kortgeding aan tegen Radjie Rijst Industries

| keynews.sr | Door: Redactie

De Veehouders Vereniging Nickerie heeft een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van Radjie Rijst Industries, die heel wat schade heeft toegebracht aan het weiland van Stalweide Blok 3. Dit bevestigt voorzitter Inder Jaglal van de vereniging aan de redactie van Key News.

Jaglal zegt dat de zaak al ingediend is bij de rechter en wordt maandag in behandeling genomen. Er is ook een schadeclaim ingediend, omdat heel wat koeien sinds november verkocht, geslacht en verdwenen zijn. De vereniging eist ook een schadevergoeding voor de schade die is aangebracht aan de omheining, poort, gras en waterputten van het weiland. Er zal ook

een vergoeding gevraagd worden voor de mentale schade van de veeboeren, die veroorzaakt is door de eigenaar van Radjie Rijst Industries.

Radjie Rijst Industries heeft op een controversiële manier ongeveer 198 hectare van Stalweide Blok 3 toegewezen gekregen door het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Jaglal zegt dat het kweken van koeien een middel van bestaan is voor heel wat mensen in Nickerie en de dieren worden gestald op Stalweide Blok 3. “Als meneer Radjie dit doordrukt, kunnen mensen hun brood verliezen en deze mensen kunnen op den duur gek gaan doen.”

Hij zegt verder dat in opdracht van Radjie een

bestuurder van een graafmachine de poort heeft opengebroken, die bij de ingang van Stalweide was geplaatst. “De graafmachine heeft delen van het weiland beschadigd en ook waterputten, waaruit de dieren water dronken. Als er geen poort is, dan kunnen de koeien zich op straat bevinden, wat voor gevaar zorgt voor het verkeer en de dieren kunnen zich ook verplaatsen naar padieaanplanten.”

Hierdoor kunnen de padieboeren schade oplopen. Voor nu is er wederom een poort geplaatst bij de ingang en de veehouders zullen dit bewaken. “Elke keer dat we vandaar weggaan wordt de poort opengebroken. Je kunt de veehouders of de minister verbieden om het terrein te betreden maar niet de koeien. De koeien zullen door grazen.”

Jaglal deelt verder mee dat er ongeveer 2500 tot 3000 koeien zitten in het weiland, maar sinds november, toen deze zaak naar boven kwam, zijn er heel wat koeien vergiftigd, verdwenen en verkocht. “Dit wordt bewust gedaan door meneer Radjie en zijn kornuiten, zodat hij kan aantonen dat er weinig koeien op Stalweide voorkomen.” Volgens hem is er keer op keer aangifte gedaan door de mensen tegen Radjie, maar de politie kan niet optreden. “De politie zegt dat er een vonnis is geveld in zijn voordeel, dus ze kunnen niets doen.”

| keynews.sr | Door: Redactie