• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vanaf nu moet er eenheid zijn tussen Marron stammen

| snc.com | Door: Redactie

De wens van vicepresident Ronnie Brunswijk is dat er vanaf nu geen verdeeldheid meer bestaat onder de Marronstammen. Hij riep maandag bij de viering van de Dag der Marrons op het plein van 10 Oktober, alle Marrons op om zich te bundelen en een eenheid te vormen.

Werken aan ontwikkeling
Pad van eenheid
Deleiders van het land hebben vandaag een mondelinge samenzwering gedaan voor het beëindigen van de verdeeldheid onder de diverse bevolkingsgroepen. Zowel president Chandrikapersad Santokhi, Brunswijk, Obed Kanapé die de assembleevoorzitter vertegenwoordigde, minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport en verschillende traditionele leiders zijn deze mening toegedaan. Dit

hebben zij  bij de viering van de Dag der Marrons op het plein van 10 oktober geuit in Hun toespraken.

Kanape riep de marrons op een eenheid te vormen en elkaar te trekken naar een betere toekomst. Ook zei hij dat de Marrongemeenschap negativiteit de kans niet zal geven om de groep achter te houden in hun verdere ontwikkeling. “Vooruitgaan moet ons doel zijn. Voor wat onze voorouders hebben meegemaakt, moeten wij gemotiveerd zijn om door te gaan. Wij moeten het beter willen doen. De toekomst moet ons te allen tijde blijven inspireren. Niet als individu alleen, maar als collectief”, merkte de volksvertegenwoordiger op.

Werken aan ontwikkeling
Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), haalde aan dat 10 oktober de overwinning van rechtvaardigheid boven onderdrukking markeert. Ze vindt dat de Marrongemeenschap nu in zijn totaliteit moet werken aan een versnelde en duurzame ontwikkeling van het binnenland. Ze benadrukt ook dat de hulp van de overige bevolkingsgroepen in Suriname daarbij nodig zal zijn. De ontwikkeling die nodig is, zal volgens haar niet alleen bereikt worden door de inzet van de Marrons.

Brunswijk zegt dat de groep nooit verder tot ontwikkeling zal komen als er geen onderlinge eenheid is. Hij meent dat het nu meer dan ooit tijd is om te werken aan die eenheid. Hij zegt dat wanneer dat is bereikt, de stammen dit proces moeten willen bereiken met zij die in de stad wonen.

Pad van eenheid
Het staatshoofd is ingenomen met de oproep voor eenheid. Zelfs is hij ook de mening toegedaan dat het pad van eenheid niet verlaten mag worden. Hij herinnerde de Marrongemeenschap eraan dat door eenheid en onderhandelingen, zij in staat waren om het eerste vredestraktaat te sluiten met de koloniale overheid op 10 oktober 1760. Op deze dag, 10 oktober dus, wordt de ondertekening tussen de koloniale overheid en de N’dyuka (Okanisi) stam in het jaar 1760 herdacht. Op deze dag wordt de strijd van de Marronvoorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid herdacht.

 

BRON: Keynews.sr


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie