• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Van Lierop unaniem gekozen als voorzitter Duurzaamheid bij OACPS

| suriname herald | Door: Redactie

Gilbêrt van Lierop, de ambassadeur van Suriname in België, is op woensdag 20 maart unaniem door de Caribische vertegenwoordigers in Brussel gekozen om voor het komende jaar de leiding over het OACPS Comité voor Duurzaamheid op zich te nemen. De Organisatie van Afrikaanse, Caraïbische en Pacifische Staten (OACPS), die 79 landen omvat, speelt een cruciale rol in de samenwerking en communicatie met de Europese Unie en implementeert diverse projecten binnen haar lidstaten in samenwerking met de EU.

Dit forum biedt een platform voor de leden om regionale kwesties te bespreken en samenwerking zowel onderling als met de 27 EU-lidstaten te verbeteren.

Deze benoeming vond plaats tijdens een vergadering georganiseerd door Georges Rebelo Pinto Chikoti, de Secretaris-Generaal van de OACPS, met een focus op het versterken van gedeelde belangen en het aanpakken van regionale uitdagingen.

Het duurzaamheidscomité waarvan Van Lierop nu voorzitter is, houdt zich bezig met het toezicht houden op projecten gericht op duurzame ontwikkeling, zoals voedselveiligheid en klimaatverandering, en het bevorderen van milieubescherming. Het comité coördineert ook inspanningen op het gebied van de Blauwe en Groene Economie, met speciale aandacht voor visserij en de ondersteuning van Small Island Developing States (SIDS) waaronder Suriname.

De Europese Unie is reeds betrokken bij verschillende projecten

in Suriname, waaronder landbouwinitiatieven, mijnbouwcapaciteitsopbouw, bosbehoud in samenwerking met WWF Guyana, en programma’s gericht op de revitalisering van Paramaribo’s historisch centrum.

Deze voorzittersrol biedt Suriname een prominente plaats in wereldwijde gesprekken en inspanningen voor duurzame ontwikkeling, wat de zichtbaarheid en invloed van het land op internationaal niveau verder versterkt.

 

| suriname herald | Door: Redactie