• zondag 08 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Van Dijk-Silos trekker Anti Fraude Platform verkiezingen 2025

| starnieuws | Door: Redactie

Initiatiefnemers voor de oprichting van het Anti Fraude Platform. Van l-r de fractieleiders Rabin Parmessar (NDP), Gregory Rusland (NPS) en Ronny Asabina (BEP. Foto: René Gompers)

Het Anti Fraude Platform dat erop moet gaan toezien dat de verkiezingen van mei 2025 eerlijk en transparant verlopen, zal getrokken worden door Jennifer Van Dijk-Silos, jurist en ex-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Dit platform
is een initiatief van de Nationale Democratische Partij (NDP), de Nationale Partij Suriname (NPS) en Broederschap voor Eenheid in Politiek (BEP). Woensdagavond is in de Kamer van Koophandel & Fabrieken het platform "meer body" gegeven en is Van Dijk-Silos gevraagd de organisatie te trekken waarop zij en de aanwezigen positief hebben gereageerd.
De fractieleiders Gregory Rusland (NPS), Rabin Parmessar (NDP) en Ronny Asabina (BEP) hebben in hun inleiding het belang van deze organisatie benadrukt. Ceremoniemeester Wilfred Leeuwin benadrukt dat het om een maatschappelijke activiteit gaat omdat het platform naast politieke partijen ook uit andere organisaties moet gaan bestaan zoals de vrije
pers en de vakbeweging. Het platform wil "vermeende fraudegevallen signaleren uit veldonderzoeken, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en relevante overheidsorganen, op de kiezerslijsten, op de dag van de stemming, en bij de telling van de stembiljetten." Hoewel Suriname bekend staat om het organiseren van goede verkiezingen komen er toch ook veel misstanden voor is er aangegeven. Asabina heeft een aantal zaken opgesomd dat zich vooral in het binnenland heeft voorgedaan op eerdere verkiezingsdagen: stembiljetten die worden opgekocht, verplaatsen van stembureaus naar plekken waar duidelijk een meerderheid van een bepaalde partij overheerst en partijbonzen die persoonlijk zaken naar hun hand komen zetten zonder dat er consequenties aan verbonden worden. Diverse organisaties (waaronder de Surinaamse Vereniging van Journalisten) en andere politieke partijen waren uitgenodigd "om de launch van dit Platform bij te wonen." De aanwezigen is aan het begin uitgelegd dat na het instellen van werkgroepen en een discussie een platform in het leven zou worden geroepen dat, naast het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere instanties, ook gaat waken over het verkiezingsproces. Sommigen hebben de meeting eerder verlaten. Van het origineel programma is afgezien omdat al duidelijk was dat het platform hard nodig is. Aanwezigen konden in plaats daarvan hun zegje doen over hoe het platform moet gaan uitzien en functioneren. Van Dijk-Silos heeft ingestemd om het platform te trekken en wil volgende week al nog een meeting hebben.Later is uitgelegd dat het Anti Fraude Platform opgericht is "met toestemming van iedereen aanwezig". Parmessar legt uit: "Eigenlijk is dat onze rol, het initiëren hiervan. De bijeenkomst -en dat is wat wij ook wilden- en niet wij de drie politieke partijen, heeft zo een platform opgezet. Het is de bijeenkomst in goed overleg die zegt dat we gaan beginnen met deze groep. Dat is wat ons betreft duidelijk naar voren komen." Rusland voegt eraan toe: "Ik ben heel voorzichtig vanavond omdat wij absoluut niet de indruk moeten geven dat we u overrompelen als oppositiepartijen in het parlement. Dit platform is bedoeld voor alle politieke partijen. Zelfs als iemand van de coalitie wil meedoen, moeten we die mogelijkheid geven. De bedoeling is om zo neutraal mogelijk te zijn, niemand moet het gevoel krijgen dat de ene overheerst. Het is een gezamenlijke actie. Het is niet iets van de 3 partijen. Het platform is opgericht door verschillende politieke partijen. De komende dagen gaan de verschillende partijen concreet gevraagd worden wie hen gaat vertegenwoordigen in het platform."

| starnieuws | Door: Redactie