• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vakbonden dreigen met actie na wijziging BTW-wet

| ABCSuriname | Door: Redactie

Op 1 september zijn er in het parlement wijzigingen in de Wet op de B.T.W. goedgekeurd. Het gaat met name om de verhoging en/of introductie van de B.T.W. op o.a. brandstof, huishuur en begrafenissen. ‘Deze verhogingen zullen een zeer ingrijpende effect op het inkomen van de gemeenschap hebben waar ook onze leden deel van zijn. Nu al is het zo goed als onmogelijk voor de doorsnee burger om in hun basisbehoeften te voorzien’, dat stellen C,47, COL, de veiligheidsbonden en de bundeling van gezondheidszorg bonden in een brief aan de president.

‘Deze verhogingen komen naast de aangekondigde en reeds ingegane verhogingen op

gas, electriciteit, water, telefoon etc. Het leven wordt door dit alles totaal ondraaglijk voor de Surinaamse werknemer en deze wordt hierdoor alleen maar verder de armoede ingedompeld. Inherent aan deze situatie is het feit dat de belasting verlichtende maatregelen niet worden uitgevoerd zoals met de regering is afgesproken’, aldus de bonden.

Zij eisen dat er niet wordt overgegaan tot uitvoering van de wetswijzigingen en dringend rechtvaardigere maatregelen, die er reeds liggen en zijn uitgewerkt, te doen uitvoeren.

Ook eisen de bonden rechtvaardige spreiding van de belastingdruk te herhalen en verruiming van de belastingschijven. Indien niet ruim voor de datum van 1 oktober een afdoend antwoord van de president is ontvangen zullen de bonden genoodzaakt zijn in actie te gaan, zo delen zij de president mee.

Morgen hebben de vakbonden een persconferentie. De brief aan de president kunt u hier nalezen:

| ABCSuriname | Door: Redactie