• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TWEEDE OFFSHORE BIEDRONDE VOOR DE KUST VAN SURINAME SLUIT OP 31 MEI 2024

| united news | Door: Redactie

Foto: De tweede ondiepe offshore biedronde van Staatsolie in Suriname.

De tweede ondiepe offshore biedronde in Suriname sluit uiterlijk op 31 mei 2024. Voor die datum moeten alle inschrijvingen worden ingediend.

De biedronde is gelanceerd in november 2023 tijdens de ICE Conference in Madrid. Managementpresentaties en virtuele datakamers zijn beschikbaar sinds 18 december 2023. Er worden 11 blokken aangeboden, die in totaal 34.520 km² beslaan in waterdieptes van 150 m en minder, inclusief enkele gebieden die nog nooit eerder zijn gelicentieerd.

De blokken liggen op het offshore continentaal plat ten noorden van Tambaredjo en ten zuiden en zuidoosten van de recente olievondsten in

het diepere water van het Guyana-Suriname Basin.

Het Tambaredjo-veld is een miljardenvatenveld op het land dat in de jaren zestig is ontdekt met zware, biologisch afgebroken olie in shelfal zandsteen van het Paleoceen.

De distale plank en intra-slope turbidietenspeelstijlen van het diepwatergebied werden geopend door de Liza-1 put offshore Guyana in 2015. Deze speelstijlen zijn nu met succes uitgebreid naar het Surinaamse offshoregebied, waar een reeks substantiële ontdekkingen is gedaan door Apache en TotalEnergies in Blok 58 en waar het speelgebied onlangs verder naar het oosten is uitgebreid naar Blok 52 met het succes van de Roystonea-1 exploratieput geboord door Petronas en

ExxonMobil eind 2023.

Naast de productieve Albian tot Turonische ouderdomsbronrotsen – lokaal bekend als de Canje Group – die deze ontdekkingen voeden, heeft recentelijk uitgevoerde petroleum systemen analyse in opdracht van Staatsolie ook de generatieve capaciteit van de Aptiaan bronrotsen uit het Onder-Krijt bevestigd. Dit vermindert de afhankelijkheid van langeafstandsmigratie in de aangeboden blokken en opent het potentieel in de diepere Aptiaan en Jura stratigrafie. Het potentieel voor meerdere speelstijlen is daarom aanwezig, inclusief stratigrafische en structurele vallen in zowel carbonaat- als clastische speelstijlen van het Boven- en Onder-Krijt, evenals de overliggende Tertiaire stratigrafie.

Er zijn meer dan 90 prospects en leads geïdentificeerd op het huidige biedrondeoppervlak op basis van de bestaande 2D- en 3D-gegevens. Bewezen analogieën worden gevonden voor de diepere speelstijlen op de Noord-Afrikaanse conjugate marge, en in de nieuw geopende Zuid-Atlantische Pelotas- en Orange Basinen. De datakamer van de 2024 Biedronde bestaat uit een datapakket van 12 putten, 15.000 km bestaande 2D-seismische gegevens en 4.371 km² 3D-seismische gegevens. Recentelijk verworven multiclient 3D-seismiek die de blokken van belang bestrijkt, is ook beschikbaar voor lease, en wordt afzonderlijk beheerd door het verwervende consortium bestaande uit BGP, CGG en TGS. Dit omvat de westelijke delen van de open acreage, Blokken 1, 2, en 9-12.

Alle blokken worden aangeboden op basis van een initiële Exploratiefase van 3 jaar, bestaande uit competitieve “minimumwerkprogramma” voorwaarden met aanvullende biddable componenten:

Het aangeboden gebied profiteert ook van nieuwe, gunstigere fiscale voorwaarden. Dit is de derde Surinaamse biedronde gehouden sinds 2020, volgend op de Ondiepe Offshore Biedronde in 2020/21 en de Demerara Biedronde in 2022-23. Gezien de interesse die is getoond in deze rondes met blokken toegekend aan bedrijven waaronder TotalEnergies, Chevron, Shell en QatarEnergy, wordt verwacht dat ook de tweede ondiep-water biedronde aanzienlijke aandacht zal krijgen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie