• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TRINIDAD: FOSSIELE BRANDSTOFFEN BLIJVEN TOONAANGEVEND IN WERELDWIJDE ENERGIEMIX

| united news | Door: Redactie

Foto: De Trinidadiaanse minister van Energie, Stuart Young.

Fossiele brandstoffen zullen een cruciale rol blijven spelen bij het voldoen aan de wereldwijde energiebehoeften, aldus de Trinidadiaanse minister van Energie, Stuart Young.

Tijdens de Energy Conference met als thema “Accelerating Action”, gehost door de Energy Chamber in het Hyatt (Trinidad), Port of Spain, zei Young dat de wereldbevolking naar verwachting zal stijgen van 7,9 miljard in 2022 naar ongeveer 9,6 miljard in 2050, wat zal bijdragen aan de groeiende vraag naar energie.

Om aan deze vraag te voldoen, voorspelt de United States Energy Information Administration dat het wereldwijde energieverbruik de komende 30 jaar bijna

50% zal toenemen, verklaarde Young.

Hij voegde eraan toe dat het Gas Exporting Countries Forum (GECF) ook voorspelt dat fossiele brandstoffen hun leidende rol in de wereldwijde energiemix zullen behouden, goed voor 71% in 2050, waarbij aardgas naar verwachting de grootste energiebron zal zijn tegen 2047.

Oplossingen en verbeteringen

Aardgas zal naar verwachting de grootste energiebron worden in 2047, waarbij het kolen zal overtreffen in het jaar 2025. Terwijl economieën blijven ontwikkelen en industrialiseren, zullen ze te maken krijgen met zorgen over energiebeveiliging, wat zal leiden tot diversificatie van hun energiemix met oplossingen met een laag koolstofgehalte en verbetering van energie-efficiëntiestrategieën.

De Engelssprekende Cariben,

met uitzonderingen als Trinidad en Tobago, Suriname en recentelijk Guyana, hebben te maken met de voortdurende uitdaging van energiezekerheid. De Cariben, met overvloedige hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiebronnen, zijn goed gepositioneerd om te voldoen aan de behoeften van hun bevolking, aldus Young.

Hij voegde eraan toe dat olie en gas de dominante primaire energiebronnen zijn, en met recente ontdekkingen in Guyana en Suriname, zullen ze dat “voor de nabije toekomst” blijven. Hij vindt dat het gebruik van deze hulpbronnen moet worden versneld voor het welzijn van de bevolking.

Ondanks de groei van hernieuwbare energie blijven fossiele brandstoffen de drijvende kracht achter economische groei, met name in ontwikkelingslanden. Bijgevolg behielden fossiele brandstoffen wereldwijd een aandeel van 82% in het totale primaire energieverbruik, verklaarde hij.

Het belang van energiesamenwerking

De Trinidadiaanse energieminister roept op tot meer samenwerking, waarbij hij het voorbeeld noemde van Petro Caribe, een regionale overeenkomst voor olieaankoop tussen Venezuela en Caribische lidstaten. Hij wil ook meer aandacht voor grensoverschrijdende verkenning van aardgasvelden tussen Trinidad en Venezuela.

In dit verband noemde hij het Dragon Gas-project met Venezuela, dat naar verwachting zal vorderen. Ondanks de groei van hernieuwbare energiebronnen zullen olie en gas naar verwachting de stuwende kracht blijven achter economische groei, vooral in ontwikkelingslanden.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie