• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TOTALENERGIES VERWACHT PIEK OLIEVRAAG PAS NA 2030

| united news | Door: Redactie

TotalEnergies, medebeheerder van de tot zover grootste olievelden voor de kust van Suriname, voorspelt in zijn recente Energy Outlook dat de wereldwijde vraag naar olie pas na 2030 zijn piek zal bereiken.

Deze verwachting wordt gedreven door een groeiende wereldbevolking, onvoldoende investeringen in stroomnetwerken, en een tragere adoptie van elektrische voertuigen dan verwacht.

Momenteel hebben ongeveer 4,5 miljard mensen onvoldoende toegang tot energie, en dit aantal zal naar verwachting toenemen naarmate bevolkingen in landen in het mondiale Zuiden blijven groeien. Om deze energietekorten te verhelpen, schat TotalEnergies dat de wereldwijde energieproductie tegen 2050 moet worden verviervoudigd, met name in regio’s zoals India

en sub-Sahara Afrika. De Energy Outlook van TotalEnergies introduceert drie mogelijke scenario’s om de groeiende energievraag en klimaatuitdagingen aan te pakken: het Trends-, Momentum- en Rupture-scenario.

Trends-scenario:

Dit scenario, gebaseerd op de huidige wereldwijde beleidsmaatregelen, voorspelt dat de vraag naar olie na 2035 zal pieken, met een consumptie van ongeveer 90 miljoen vaten per dag in 2050. Dit traject zou echter leiden tot een temperatuurstijging van 2,6-2,7°C tegen het einde van de eeuw, ver boven de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming onder de 2°C te houden.

Momentum-scenario:

Dit scenario volgt een gematigd ambitieuze koers, waarin landen die zich hebben gecommitteerd

aan netto-nuluitstoot tegen 2050 hun doelstellingen gestaag benaderen. Hierin zou de olievraag kort na 2030 pieken en vervolgens geleidelijk afnemen tot ongeveer 70 miljoen vaten per dag tegen 2050. Deze aanpak zou resulteren in een temperatuurstijging van 2,2-2,3°C, dichter bij de Parijse doelen maar nog steeds boven de limiet.

Rupture-scenario:

In lijn met de klimaatdoelen van Parijs vereist dit scenario dat de olievraag al voor 2030 piekt, met een daling tot 44 miljoen vaten per dag in 2050. Dit traject vraagt om een agressieve inzet van technologieën voor decarbonisatie, zoals hernieuwbare energie, elektrificatie en koolstofafvang. Hiermee zou de temperatuurstijging beperkt blijven tot 1,7-1,8°C tegen 2100, wat de opwarming binnen de Parijse doelstellingen houdt.

Volgens Aurélien Hamelle, Directeur Strategie en Duurzaamheid bij TotalEnergies, ligt de focus op betaalbare technologieën met lage koolstofuitstoot en versterking van internationale samenwerking. “Om aan de groeiende energievraag te voldoen en de levensstandaard in opkomende economieën te verbeteren, moeten we prioriteit geven aan betaalbare, koolstofarme technologieën,” aldus Hamelle.

Ter vergelijking voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de wereldwijde olievraag rond 2030 zijn hoogtepunt zal bereiken, gedreven door een toename in de verkoop van elektrische voertuigen en hogere brandstofefficiëntie. Het IEA ziet petrochemische toepassingen in toenemende mate als de belangrijkste drijfveer voor de olievraag,

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie