• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Tentoonstelling over Nederlandse slavernijgeschiedenis in Nationaal Archief

| waterkant | Door: Redactie

Begin oktober opent in het Nationaal Archief in Den Haag de tweede pop-up tentoonstelling van het in oprichting zijnde Nationaal Slavernijmuseum, getiteld Erfenissen van de Nederlandse slavernij, negen verhalen.

Deze gratis te bezoeken tentoonstelling, die loopt van 9 oktober tot 12 januari 2025, belicht verschillende aspecten van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden, met bronmateriaal uit het archief. Het doel is om het publiek bewust te maken van deze geschiedenis en hen aan te moedigen om hun eigen familiegeschiedenis te onderzoeken.

De tentoonstelling bevat persoonlijke verhalen die vaak onbekend zijn gebleven, zoals die van de Zimbabwaanse sommelier Pardon Taguzu over de doorwerking van

slavernij in Zuid-Afrikaanse wijngaarden, en de Arubaanse tweelingzussen Ira en Ayra Kip, die de zoektocht naar hun voorouders delen. Ook komt de geschiedenis van de ‘Belanda Hitam’, West-Afrikaanse mannen die door Nederland werden geronseld om in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger te vechten, aan bod.

Peggy Brandon, kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum, benadrukt de waarde van het Nationaal Archief als bron van informatie over vier eeuwen trans-Atlantische en Indisch-Oceanische slavernijgeschiedenis. De tentoonstelling toont aan hoe belangrijk publieksonderzoek is voor het behoud van deze verhalen en voor het begrijpen van de diverse en persoonlijke ervaringen van het slavernijverleden.

Het Nationaal Archief, met een indrukwekkende

collectie van 142 kilometer aan documenten en miljoenen digitale bestanden, speelt een cruciale rol in het toegankelijk maken van deze geschiedenis. De tentoonstelling is onderdeel van een breder programma dat voortbouwt op de toespraak van minister-president Mark Rutte, die op 19 december 2022 in het archief zijn excuses aanbood voor de Nederlandse rol in de slavernij.

De expositie is gratis te bezoeken en zal na afloop mogelijk rondreizen naar andere locaties, waaronder het Zeeuws Archief en plaatsen in Caribisch Nederland en Suriname. Hiermee blijft de aandacht voor het slavernijverleden groeien, terwijl Nederland zich voorbereidt op de opening van het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam in 2030.

| waterkant | Door: Redactie