• zaterdag 25 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TEKORT AAN PASPOORTEN DOOR TOEGENOMEN VRAAG

| dagblad de west | Door: Redactie

Er is een tekort aan reguliere paspoorten, dit bevestigt Anastatia Kanapé-Pokie, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), tegenover een lokaal medium. In Suriname zijn er vijf soorten paspoorten: nationaal paspoort (regulier of zakenpaspoort), dienstpaspoort, diplomatiek paspoort en noodpaspoort. Volgens Kanapé-Pokie is het tekort ontstaan vanwege de toegenomen vraag naar een regulier paspoort.

De leverancier heeft inmiddels gezegd, dat het CBB binnenkort materiaal mag verwachten, zodat de aanmaak van paspoorten wordt genormaliseerd. ‘’De afgelopen twee jaar zijn er ook behoorlijk veel aanvragen geweest, waardoor wij door de voorraad materiaal heen zijn. Het CBB probeert dat tekort te bolwerken met zakenpaspoorten.

Elke Surinamer  die de leeftijd van 18 jaar heeft  bereikt en de Surinaamse nationaliteit heeft, kan eventueel een zakenpaspoort aanvragen. Dit paspoort is niet alleen bedoeld voor zakenlui, maar specifiek voor personen die vaker reizen”, aldus Kanapé-Pokie.

De kosten voor een zakenpaspoort bedragen SRD 500, voor een regulier paspoort bedragen de kosten SRD 300. Kanapé-Pokie verduidelijkt dat zowel het zaken- als regulier paspoort in verhouding erg goedkoop is, omdat de overheid niet erop gericht is winst hierop te maken. ‘’Er zijn wel voorstellen gedaan naar de regering, voor het aanpassen van de bedragen, maar tot op heden is er nog geen

goedkeuring gegeven door de overheid’’, aldus Kanapé-Pokie. De wachttijd voor een regulier paspoort is drie tot vier maanden.

| dagblad de west | Door: Redactie